Katar se chystá na fotbalové mistrovství. Slibuje otevřenost, ale ne tak docela

Události: Katar se chystá na fotbal (zdroj: ČT24)

V Kataru vrcholí přípravy na mistrovství světa ve fotbale. V uplynulých týdnech se objevily další zprávy o špatných podmínkách, ve kterých v zemi žijí, pracují a umírají zahraniční dělníci. Vedení země kritiku odmítá. Kontroverzní šampionát startuje 20. listopadu a potrvá do 18. prosince.

Umývárny jsou špinavé, noclehárny stísněné, v mizerném stavu jsou i kuchyně. Životní podmínky zahraničních pracovníků v Kataru vyvolávají nové otázky. Řada dělníků si stěžuje na málo odpočinku a na vyčerpání. Podobou zkušenost má i Birendra, který se po úrazu vrátil domů do Nepálu. „Firma mě vyhodila, protože už jsem nebyl schopný práce. Nic jsem s tím nemohl dělat,“ shrnuje.

Hodnostáři FIFA i řada západních politiků tvrdí, že pracovní podmínky se po léta trvající kritice zlepšily, expertní názory zdaleka tak pozitivní nejsou. „Počet tragických nehod se dál drží ve stovkách. Vymáhání nových pravidel není dostatečně účinné, pracovníci nemají právo na shromažďování,“ upozorňuje například zástupce Británie v Radě Evropy George Foulkes.

Více než rok stará analýza britského deníku The Guardian uvádí, že na staveništích zahynulo od roku 2010 na šest a půl tisíce dělníků. Lidskoprávní organizace navíc upozorňují, že firmy nemusely nahlásit všechna úmrtí.

„Katar čelí bezprecedentní kritice, které nikdy žádná jiná hostitelská země nečelila. Kampaň proti nám dosáhla takové míry, že se mnozí ptají, jaké jsou její opravdové příčiny,“ obhajuje pořadatelství katarský emír Tamim bin Hamad Sání.

Jsme otevření, ale s limity, vzkazuje Dauhá

Katar se chce během mistrovství světa představit jako otevřená země. Emír mluví o úctě k jiným kulturám, po návštěvnících žádá, aby během šampionátu naopak respektovali tu místní. Například tím, že nebudou svobodně projevovat svou sexualitu.

Poloostrovní emirát odhaduje, že na fotbalové mistrovství dorazí přes milion hostů. Čeští fanoušci se v případě potíží budou moci obrátit na nově otevřenou ambasádu v Dauhá. „Existují jistá omezení z hlediska například konzumace alkoholických nápojů, z hlediska běžného chování. Ale opět upozorňuji, Katařané jsou velmi velkorysí,“ říká český velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký.

Na Blízkém východě se fotbalové mistrovství odehraje vůbec poprvé. Bezmála třímilionový Katar je nejmenším státem, který kdy akci pořádal. Tradičně letní šampionát se letos koná v zimě, protože v letních měsících tam stoupají teploty nad čtyřicet stupňů Celsia.