Platy maďarských učitelů jsou nízké. V Budapešti demonstrovalo 80 tisíc lidí, tvrdí pořadatelé

Tisíce lidí v neděli vyšly v Budapešti do ulic za vyšší platy a větší práva učitelů. Pedagogy v protestu podpořili studenti a také lidé, které trápí rychlý růst cen. Organizátoři podle agentury APA tvrdí, že demonstrovalo 80 tisíc lidí.

Jedná se o poslední z řady protestů, ve kterých Maďaři projevují svou nespokojenost s hospodářskou a školskou politikou premiéra Viktora Orbána. 

Demonstranti kritizovali vládu za to, že nezvýšila učitelům platy, které jsou podle nich příliš nízké. To podle protestujících způsobuje malý zájem o toto povolání a nedostatek pedagogů ve školách.

Kupní sílu platů navíc snižuje vysoká inflace, která v Maďarsku v září dosáhla 20 procent. Maďarská vláda proto nedávno prodloužila zmrazení úroků na hypotékách platné od začátku roku do příštího června a rozšířila okruh těch, kterých se opatření týká. Chce tak v čase vysoké inflace chránit finanční stabilitu domácností.

  •  Země          4/22   5/22   6/22   7/22   8/22   9/22
  • Maďarsko      9,6   10,8   12,6   14,7   18,6   20,7
  • Česko           13,2   15,2   16,6   17,3   17,1   17,8
  • Polsko         11,4   12,8    14,2   14,2   14,8   15,7
  • Slovensko  10,9   11,8   12,6    12,8   13,4   13,6
  • Zdroj: Eurostat  

Lidé si stěžují na vysoké tempo růstu cen

Kvůli rychlému tempu růstu cen se k protestům přidali také lidé z jiných profesí. „S touto nekontrolovatelnou inflací nedokážeme nic ušetřit,“ řekl agentuře Reuters pošťák Gyongyi Bereczky, jehož rodina má kvůli rychlému růstu cen problém vyjít s penězi.

Řečníci v projevech požadovali zrušení omezení práva na stávku a posílení práv učitelů. V uplynulých týdnech média informovala o propuštění několika učitelů, kteří se zúčastnili obdobného protestu v lednu. Řečníci také žádali odstranění ideologických prvků z probírané látky. „Bez učitelů není budoucnost,“ hlásaly některé transparenty.

Za zvýšení platů učitelům a efektivnější opatření proti inflaci lidé v Maďarsku demonstrovali už na začátku tohoto měsíce, kdy se jich sešlo zhruba 35 tisíc. Byl to jeden z největších letošních protestů.

Orbán vyzval k semknutí národa

Demonstrace se uskutečnila v den, kdy si Maďarsko připomíná výročí začátku povstání proti sovětské nadvládě v roce 1956.

V proslovu ke svým příznivcům na západě Maďarska Orbán vyzval k semknutí národa. Podle něj se vláda snaží stabilizovat ekonomiku a bude pokračovat s politikou maximálních cen energií. Právě stanovení cenového stropu na elektřinu a plyn bylo klíčovým prvkem vládní reakce na rychlý růst nákladů na energie. Toto opatření podle agentury Reuters však vedlo k výraznému růstu státních výdajů a deficitu.

Orbán také v pátek uvedl, že Maďarsko si na summitu v Bruselu zajistilo výjimku z cenového stropu, jehož podobou se u dováženého zemního plynu ve čtvrtek zabývala Evropská unie. Znamená to, že Maďarsko bude moci nadále dovážet plyn z Ruska na základě dlouhodobé smlouvy, kterou má na patnáct let uzavřenou s ruskou plynárenskou společností Gazprom.