Polsko hledá firmu, která mu postaví první jadernou elektrárnu

Události: Polsko chce svou první jadernou elektrárnu (zdroj: ČT24)

Polsko chce do konce letošního roku oznámit jméno firmy, která mu postaví první jadernou elektrárnu. O zakázku se uchází americký Westinghouse, francouzská EDF a korejská KHNP, uvádí zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Polsko a jaderná energie –⁠ kapitola, která se už třikrát začala psát, ale zatím se nedokončila, uvedl Papadopulos. 

Poprvé to bylo v 80. letech minulého století v Žarnovci. První jaderná elektrárna měla být výkvětem socialistického inženýrství. Reaktor měla dodat plzeňská Škoda. Stavba však narazila na odpor místních obyvatel. 

„Ty důvody byly prosté. Hovořili o tom, že je to nebezpečné, že se rozšíří radioaktivita a tak dále. Po explozi elektrárny v Černobylu se odpor ještě prohloubil,“ uvádí profesor fyziky na Varšavské univerzitě Ernest Bartnik. 

Vybudovat se stihly jen základy. Po převratu vláda stavbu zastavila. Betonový skelet a nádrže na vodu dodnes zůstávají mementem.

Podruhé se o elektrárně uvažovalo v roce 2009. I z toho sešlo. Tentokrát kvůli obavám rozdmýchaným havárií v japonské Fukušimě. Polsko tak zůstalo závislé na uhlí, vyrábí se z něj až 90 procent energie v zemi.

„A z toho nyní vyplývají důsledky. Kvůli embargu na dovoz uhlí z Ruska, které nahrazovalo nedostatečnou těžbu v Polsku, můžeme mít problém s dodávkami energie,“ řekl odborník na energetiku z webu Energetyka24.pl Karol Byzdra. 

Projekt jaderné elektrárny je i proto nyní znovu na stole. Už potřetí. Vládní energetický plán pro příští dvě dekády počítá s tím, že stavba první polské jaderné elektrárny má začít v roce 2026, uvedl zpravodaj ČT. První reaktor má být hotový do roku 2033.

Celkem má vyrůst šest reaktorů o výkonu do devíti gigawattů. „Celkem tak mohou pokrýt asi jednu čtvrtinu poptávky po elektrické energii v Polsku,“ soudí Byzdra. 

Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová nedávno oznámila, že rozhodnutí padne v řádu týdnů. „Je to jedna z priorit. Probíhají bezpečnostní konzultace se sousedními státy,“ dodala. 

Podle kritiků kabinet zakázku ušil na míru americké společnosti Westinghouse. Projekt by tak mohlo zbrzdit posuzování ze strany Evropské komise, dodal Papadopulos.