Paříž už nebude „městem světel“. Francie zhasíná ulice i památky

Události: Francie zhasíná v ulicích i u památek (zdroj: ČT24)

Francie se chystá před nadcházející zimou šetřit. Jedním z nejviditelnějších opatření je vypínání veřejného osvětlení, omezuje se také nasvícení památek. Včetně těch v Paříži, které se přezdívá „město světel“.

Kvůli vysokým cenám energií a úsporným opatřením Paříž potemní. Účet francouzského hlavního města za energie může dosáhnout až devadesát milionů eur, což je o třetinu více v porovnání s loňským rokem. Paříž chce proto šetřit.

Zhasínat budou po desáté hodině veřejné budovy, včetně radnic jednotlivých obvodů. „Celkovou spotřebu snížíme o 55 gigawatthodin. To odpovídá spotřebě víc než osmi tisíc pařížských domácností,“ upřesnil místostarosta Paříže Emmanuel Grégoire.

„Nejjednodušším a nejúčinnějším krokem k omezení světelného smogu je snížení délky jakéhokoliv osvětlení,“ dodává Anne-Marie Ducrouxová z Národní asociace pro ochranu noční oblohy a životního prostředí (ANPCEN).

Dříve zhasíná eiffelovka i Versailles

S uspokojením potvrzuje, že už dvanáct tisíc obcí a měst ve Francii vypíná v noci veřejné osvětlení. A některá města ho silně omezují. Například na Promenádě Angličanů v Nice svítí jen každá třetí lampa. Pařížská dominanta – Eiffelova věž – svítila do jedné hodiny ranní, teď dvacet tisíc na ní umístěných žárovek zhasne čtvrt hodiny před půlnocí.

Dříve světla vypíná i muzeum Louvre či zámek ve Versailles. Musée d'Orsay tvrdí, že snížilo spotřebu energie o třetinu pouhou výměnou žárovek a přechodem na technologii LED.

Francie, jako největší producent jaderné energie v Evropě, obvykle zásobuje okolní státy levnou elektřinou. Letos ne. Polovina jaderných elektráren je mimo provoz. Proto vláda hledá cesty, kde ušetřit, a zároveň pomoci životnímu prostředí. „Počet světelných bodů vzrostl ve Francii za posledních dvacet let o 89 procent. To znamená, že se za stejnou dobu zvýšilo umělé osvětlení o 94 procent,“ upozorňuje Ducrouxová.

Potemnělé památky přináší zklamání turistům. Neosvětlená města navíc mají i své stinné stránky. Podle policie mohou přispět ke zvýšení kriminality.