Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny

Události: Policisté zadrželi podezřelého ze střelby na předměstí Chicaga (zdroj: ČT24)

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.

Policie v Highland Park už dříve uvedla, že podezřelý se jmenuje Robert E. Crimo III. a že teď je v zadržovací vazbě. V úterý zveřejnila další podrobnosti o útoku a bez dalších podrobností uvedla, že počet obětí stoupl z původních šesti na sedm. 

Policisté se domnívají, že jednadvacetiletý muž si vysoce výkonnou pušku, kterou při útoku v Chicagu použil, koupil legálně. Podle některých informací si před činem koupil dokonce pět střelných zbraní. Do davu ze střechy vypálil více než sedmdesát ran.

Vyšetřovatelé také předpokládají, že se podezřelý převlékl do ženských šatů, aby splynul s davem, který prchal z místa činu. Střelec má výrazné tetování na obličeji, dámský převlek mu proto zřejmě umožnil nepozorovaně uniknout. Podezřelý utekl do nedalekého domu své matky a později si vzal její auto. V něm policisté našli další pušku podobnou té, se kterou dříve pálil do davu.  

Motiv střelby je stále nejasný. Vyšetřovatelé, kteří podezřelého vyslechli a prozkoumali jeho příspěvky na sociálních sítích, nenalezli žádné známky toho, že by se na někoho v davu zaměřil kvůli rase, náboženství nebo jinému důvodu. V Higland Parku žije početná židovská komunita, některá média proto spekulovala o antisemitismu.

Prokurátor Eric Rinehart posléze informoval, že muž čelí obvinění ze sedmi vražd, přičemž desítky dalších obvinění ještě budou následovat. „Pokud bude podezřelý z vražd usvědčen, čeká ho doživotní trest vězení bez možnosti podmíněného propuštění,“ avizoval Rinehart.

Crimo se pokusil o sebevraždu

Podle stanice CNN se policie o útočníka zajímala dvakrát již v minulosti. Nejprve v dubnu 2019, kdy se pokusil spáchat sebevraždu. Policisté tehdy mluvili s ním i jeho rodiči, žádné kroky ale nepodnikli a Crimo se dostal do péče odborníků na duševní zdraví, uvedl mluvčí šerifa v Lake County Christopher Covelli.

Podruhé jeden ze členů rodiny na policii v září stejného roku nahlásil, že Crimo má doma sbírku nožů a údajně říkal, že „všechny zabije“. „Policie tehdy z domu odvezla 16 nožů, dýku a meč,“ dodal Covelli s tím, že tehdy nicméně opět nebyl žádný důvod, proč muže zadržet.

Agentura Reuters napsala, že pondělní průvod, který měl být občanským výrazem vlastenectví, se kvůli řádění střelce útočícího ze střechy pro mnoho rodin zvrhl v chaos. Na akci se přišly podívat stovky rodin, mezi nimi rodiče s dětmi v kočárcích nebo na kolech. 

Jde o další z řady násilných událostí s použitím střelné zbraně. Masakr s největším počtem obětí v poslední době spáchal 24. května 18letý mladík na základní škole v texaském Uvalde, kde zastřelil 19 dětí a dvě učitelky.

Americký mor

Agentura AP pondělní útok označuje za jeden z těch, které se dotýkají rituálů spojovaných se životy Američanů. Střelci v uplynulých měsících zabíjeli ve školách, v supermarketech, v kostelích. Tentokrát se masakr stal při oslavách, při kterých si Američané připomínali základy, na nichž jejich země stojí a které ji drží pohromadě. „Je zničující, že oslavu Ameriky zmařil jedinečně americký mor,“ řekl J. B. Pritzker, guvernér státu Illinois, kde Highland Park leží.

Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale, někteří z nich viditelně zakrvácení, ve zmatku rozprchli. Zůstaly po nich věci, které svědčí o narušení svátečního dne: z půlky snědený sáček chipsů, na trávníku rozsypané čokoládové sušenky, ztracená dětská kšiltovka.

Věci zanechané podél trasy plánovaného průvodu
Zdroj: Cheney Orr/Reuters

K dalšímu incidentu se střelbou došlo na Den nezávislosti ve Filadelfii, a to během koncertu a ohňostroje. Když lidé zaslechli výstřely, rozprchli se pryč a policie řekla lidem v okolních domech, aby se v nich ukryli. Zranění utrpěli dva policisté, jsou ve stabilizovaném stavu. 

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondělních událostech z Highland Park uvedli, že jsou šokováni „nesmyslným násilím spáchaným zbraní, které na letošní Den nezávislosti znovu rozselo smutek mezi Američany“.

Šéf americké administrativy nedávno podepsal nový zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Agentura Reuters ho označila za nejvýznamnější normu v této oblasti za posledních 30 let, i když žádné převratné změny nepřináší. Biden v pondělí proto řekl, že je potřeba udělat více. „Boj proti epidemii, jakou je násilí způsobené střelnými zbraněmi, nevzdám,“ prohlásil šéf Bílého domu.