TÉMA

Puška

Zóna ČT24: Záložníci na Libavé cvičí s novými puškami

Rota aktivní zálohy při Krajském vojenském velitelství Ostrava dostala nové zbraně. Během pravidelného cvičení na Libavé se přeškoluje na útočné pušky CZ 805 Bren. Legendární samopaly SA 58 tak jdou po 65 letech do důchodu. Vojáci absolvují střelby i taktickou přípravu.
23. 6. 2024|

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.
5. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 07:34|

Střelec na texaské škole řádil desítky minut, policisté otáleli se zásahem

Nové informace, které začaly vycházet najevo den po střeleckém útoku v texaské škole, vyvolávají pochybnosti o efektivitě zásahu bezpečnostních složek. Ty útočníka v městečku Uvalde podle oficiálních vyjádření zlikvidovaly až hodinu a půl poté, co dorazil na místo činu. Střelec byl zřejmě desítky minut zabarikádovaný v místnosti, kde zabíjel děti a učitele. Před areálem základní školy mezitím frustrovaní místní obyvatelé marně vyzývali policisty, aby vtrhli dovnitř, popsal svědek agentuře AP.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:54|

Stále víc Američanů se ozbrojuje. Nákup zbraní živí pandemie, rasové nepokoje i politická situace

Američané zbrojí víc než dříve, ukazují statistiky. Pušky si kupují hlavně ti, kteří je dosud nevlastnili. V zemi s 330 miliony obyvatel je tak odhadem přes 400 milionů zbraní. K tomuto trendu přispívá řada nejistot v současné americké společnosti: od koronaviru přes rasové nepokoje až po vyhrocenou politickou situaci.
17. 10. 2020|

Puška Bren do každé bojové jednotky. Armáda posiluje výzbroj

Všechny bojové jednotky české armády dostanou útočné pušky Bren 2. Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup dalších šestnácti tisíc kusů. Celkem tato výzbroj bude stát více než dvě miliardy korun.
17. 8. 2020|

„Potřebujete ke skolení jelena AR-15?“ Kanada zakázala útočné zbraně

Kanada s okamžitou platností zakázala prodej a používání útočných zbraní. Oznámil to premiér Justin Trudeau. Jako důvod uvedl případy střelby, při nichž zemřelo mnoho lidí. Ten poslední se stal v dubnu v Novém Skotsku na východě země, kde střelec zabil 22 lidí.
1. 5. 2020|