Střelec v nákupním centru v Kodani zabil tři lidi, další čtyři jsou v kritickém stavu

Dánský občan v nákupním centru v Kodani v neděli večer zastřelil tři lidi a několik dalších zranil, čtyři zranění jsou v kritickém stavu, oznámil šéf kodaňské policie. Dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický čin. Pachatel byl podle něj „znám psychiatrickým službám“.

Krátce po činu policie zadržela dvaadvacetiletého Dána, který v pondělí stane před soudcem. Je podezřelý z vraždy. Šéf kodaňské policie Sören Thomassen dříve v neděli uvedl, že motiv střelce není znám. Na noční tiskové konferenci řekl, že policie nemá žádné náznaky, že by do útoku byl zapojen ještě někdo další.

V pondělí ráno potom Thomassen podle BBC uvedl, že zadržený byl léčen na psychiatrii. „Náš podezřelý je známý i psychiatrickým službám, víc to nechci komentovat,“ řekl.

Oběťmi jsou dva dánští občané, sedmnáctiletý chlapec a stejně stará dívka, a sedmačtyřicetiletý Rus. Čtyři další lidé, dva dánští a dva švédští občané, utrpěli závažná střelná poranění. Jejich stav je podle Thomassena kritický, ale stabilizovaný. Šéf kodaňské policie dodal, že několik dalších lidí se lehce zranilo, když utíkali z nákupního centra.

Dodal, že oběti se zřejmě staly náhodným cílem a nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o teroristický čin nebo čin s rasistickým pozadím. 

Informaci o střelbě v nákupním středisku Fields, které se nachází nedaleko kodaňského letiště, policisté obdrželi krátce po 17:30. Na místo vyrazilo mnoho těžce ozbrojených policistů, hasiči a záchranáři. Na záběrech ze sociálních sítí bylo vidět, jak lidé v panice utíkají z nákupního centra.

Kodaňská policie zasahuje u střelby v obchodním centru
Zdroj: Reuters

Dánská televize TV2 zveřejnila rozostřenou fotografii údajného střelce – muže v šortkách, vestě a tričku bez rukávů, který v rukou nejspíše drží pušku.

Podle pondělního Thomassenova vyjádření našla policie u střelce v době útoku nůž a pušku, přičemž „přístup“ měl kromě toho také k pistoli. K držení zbraní neměl povolení, uvedla agentura DPA.

„Nejprve jsem si myslela, že je to zloděj, když jsem uslyšela střelbu, skočila jsem rychle za pult v obchodě,“ popsala dánské televizi Rikke Levandovská. „Střílel do lidí, ne do stropu ani do podlahy,“ dodala.

Kvůli střelbě byl také zrušen koncert bývalého člena kapely One Direction britského zpěváka Harryho Stylese v nedaleké sportovní hale Royal Arena, který měl začít v osm večer. Organizátoři nejprve podle BBC oznámili, že bude posunut o hodinu, posléze ale akci zrušili z „bezpečnostních“ důvodů. Za dohledu policie poté směřovaly tisíce mladých hudebních fanoušků na zastávky veřejné dopravy.

„Můj tým a já se modlíme za každého, kdo byl na místě střelby v nákupním centru v Kodani,“ napsal Styles na Snapchatu.

Soustrast pozůstalým vyjádřila i dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Naše krásné a obvykle tak bezpečné hlavní město se ve vteřině změnilo,“ řekla premiérka v první reakci po útoku. Vyzvala také všechny obyvatele Dánska, aby v této těžké chvíli stáli při sobě.

Královna Markéta II. v prohlášení uvedla, že ji zprávy o střelbě „šokovaly“. Dány vyzvala podobně jako předsedkyně vlády k jednotě.

Šokováni činem střelce v Kodani byli i finská premiérka Sanna Marinová, předseda norské vlády Jonas Gahr Store či irský premiér Micheal Martin. Všichni tři rovněž vyjádřili hlubokou soustrast blízkým obětí.

„Opravdu hlasité rány“

Hlavní kodaňská nemocnice Rigshospitalet přijala k ošetření „malou skupinu pacientů“, řekl její mluvčí agentuře Reuters. Povolala další personál, včetně chirurgů a sester, dodal.  

Laurits Hermansen dánské televizi DR řekl, že byl s rodinou v obchodě s oblečením v nákupním centru, když uslyšel „tři čtyři rány“. „Opravdu hlasité rány. Znělo to, jako by se střílelo hned vedle obchodu,“ dodal. 

Krátce po střelbě dánský královský palác oznámil, že byla zrušena recepce s korunním princem Frederikem spojená s cyklistickým závodem Tour de France, jehož první tři etapy se letos jely v Dánsku.