Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Události: Evakuace z Azovstalu (zdroj: ČT24)

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.

=

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Prezident odkazoval na úterní raketové útoky ze strany Ruska, které zasáhly cíle ve Lvovské, Sumské, Černihivské či Luhanské oblasti. „Je to způsob, jak si ruská armáda kompenzuje řadu neúspěchů na východě a na jihu naší země,“ uvedl Zelenskyj.

Zmínil ale, že podobné útoky podle něj neměly žádný vojenský dopad. I přes to má ukrajinská armáda v plánu posílit protivzdušnou obranu, píše agentura AP. 

Generální štáb ukrajinské armády informoval o tom, že Rusko pokračuje v dělostřeleckém ostřelování ukrajinských vojenských pozic a civilní infrastruktury také v pohraničních osadách Černihivské a Sumské oblasti. U Charkova se ruské jednotky soustřeďují na snahu udržet obsazené pozice a zabránit dalšímu postupu ukrajinských jednotek.

Ukrajinská armáda v úterý odrazila na doněcké a luhanské frontě dvanáct nepřátelských útoků, zničila tři tanky, tři dělostřelecké systémy, šest jednotek bojových obrněných vozidel a sedm nepřátelských vozidel, uvedl ukrajinský štáb. Tyto informace není možné ověřit z nezávislých zdrojů. 

Evakuace z Azovstalu

Ruská armáda v Mariupolu podle informací ukrajinského generálního štábu pokračuje s dělostřeleckými a leteckými útoky na zbývající ukrajinské vojáky zablokované v místních ocelárnách Azovstal.

Mariupolská městská rada varuje, že bombardování může poškodit zařízení obsahující desítky tisíc tun roztoku sirovodíku, který když se vyleje do Azovského moře, zničí tamní faunu a flóru. Starosta Vadym Bojčenko podle agentury Unian zdůraznil, že je nutné, aby místo neprodleně navštívili mezinárodní experti a zástupci OSN, kteří by pomohli ekologickou katastrofu odvrátit.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová podle BBC upřesnila, že ukrajinská armáda ví přesně, kolik obránců v areálu oceláren zůstává, zdůraznila ale, že jde o „velmi citlivou informaci.“

Kyjev usiluje o to, aby své vojáky, kteří se v průmyslovém závodě ještě nachází, dostal do bezpečí. „Evakuační mise pokračuje, dohlíží na ni naši vojáci a příslušníci zpravodajských služeb,“ uvedl v projevu prezident Zelenskyj.

Výměna zajatců

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se invazním jednotkám od pondělí vzdalo téměř tisíc ukrajinských vojáků, kteří v areálu zůstávali. Mluvčí úřadu Igor Konašenkov sdělil, že za středu se vzdalo 694 bojovníků, z nichž 29 bylo zraněno. Ukrajinské úřady tuto informaci zatím nepotvrdily.

„Je nebezpečné se k tomu objektivně vyjadřovat vzhledem k tomu, že se bohužel zatím nenacházejí na ukrajinském území,“ vysvětlil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Od trosek oceláren zajaté vojáky okupanti odvážejí do bývalé trestanecké kolonie v Olenivce, na území pod ruskou kontrolou.

Již v pondělí Kyjev informoval o tom, že z továrny bylo evakuováno přes 250 vojáků, a to včetně desítek raněných. Také oni odešli na území, které kontroluje Rusko.

Zatímco Rusko označuje odchod bojovníků z Azovstalu za kapitulaci, Ukrajina se tomuto termínu vyhýbá, poznamenala agentura AP. Kyjev už dříve uvedl, že vojáci splnili svou bojovou misi, když na sebe po řadu dní v Mariupolu vázali množství invazních sil, a nyní mají rozkaz chránit životy personálu.

Jejich další budoucnost je ale nejistá. Někteří ruští politici chtějí pluk Azov, k němuž část obránců Mariupolu patří, označit za teroristickou skupinu a pro jeho příslušníky žádají trest smrti. Podle Kyjeva se jedná o jejich výměně za ruské zajatce. Do rozhovorů jsou podle ukrajinského prezidenta zapojeni „nejvlivnější mezinárodní zprostředkovatelé.“

Útoky partyzánů

Ukrajinští partyzáni dokázali v okupovaném Melitopolu na jihu země vyhodit do povětří ruský obrněný vlak čítající deset vagonů, píše list Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média a štáb obrany Záporožské oblasti. Tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

„Očití svědci v Melitopolu oznámili, že slyšeli hluk výbuchů a přestřelky u masokombinátu. Následně místní novináři potvrdili, že ukrajinští partyzáni vyhodili do povětří obrněný vlak,“ napsal deník.

Nálož pod vlakem partyzáni odpálili na dálku. Explodovala ve chvíli, kdy přes ni přejížděl vagon s ruskými vojáky, tvrdí Ukrajinska pravda. Dodala, že šlo o vojáky z jednotek střídajících se na frontě. Výbuch poškodil koleje v obou směrech. Kromě obrněného vlaku útok zablokoval i následující soupravu s pohonnými hmotami a mazivy.

Deník připomněl také středeční zprávu záporožských úřadů, podle kterých melitopolští partyzáni zlikvidovali skupinu vysoce postavených ruských velitelů, a dubnovou informaci ukrajinského generálního štábu, podle nějž partyzáni ve městě za tři týdny zabili asi sedmdesát nepřátelských vojáků.

Rusko bude v útocích pokračovat, míní Pavel

S výrokem ukrajinského prezidenta o tom, že ruské raketové útoky odvádějí pozornost od vojenských neúspěchů na východě, souhlasí také bývalý předseda Vojenského výboru NATO, generál ve výslužbě Petr Pavel.

„Operace se rozhodně nevyvíjí tak, jak si ruské vedení představovalo, útoky na různé části Ukrajiny mají udržovat ukrajinské ozbrojené síly v napětí a také v pohotovosti na celém území, aby nemohly koncentrovat veškeré své síly pouze na východ. Zároveň přes západní Ukrajinu vedou zásobovací trasy, po kterých přichází západní pomoc na Ukrajinu, které se Rusové snaží narušit,“ míní Pavel.

Studio 6: Generál ve výslužbě Petr Pavel o aktuálním vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

V dalších týdnech očekává bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, že i přes úspěšnou obranu a některé protiútoky bude Rusko v útocích pokračovat stále dál. „Myslím si, že by bylo chybou na jedné straně ruskou armádu podceňovat, i když v poslední době rozhodně příliš efektivity neukázala. Ale stále ještě zdroje má. Přestože utrpěla každý den velké ztráty jak na lidské síle, tak na technice, stále má ještě kapacitu válku v nevýrazné podobě udržovat poměrně dlouho,“ upozornil.

Komise pro zhodnocení škod způsobených ruskou agresí na Ukrajině

Podle serveru The Kyiv Independent prezident Zelenskyj podepsal výnos zřizující komisi, která bude mít za úkol vyhodnotit škody způsobené Ukrajině ruskou vojenskou agresí.

Úkolem orgánu by podle výnosu mělo být také zajištění kompenzace za škody způsobené ruskou armádou a nastavení opatření pro poválečnou obnovu země. 

Ukrajinská armáda ve středu také uvedla, že jednotky ozbrojených sil Běloruska posilují pozice na bělorusko-ukrajinské hranici v oblasti měst Brest a Gomel. Stále napjatá je podle armádní zprávy situace v Podněsterské oblasti Moldavské republiky, která se ale výrazně nezměnila. 

Britské ministerstvo obrany: Rusko více využívá čečenské bojovníky

Ve snaze o překonání ukrajinského odporu začalo Rusko výrazně využívat bojovníky, kteří nejsou součástí pravidelné ruské armády, upozorňuje britské ministerstvo obrany. 

Podle pravidelné zprávy o vývoji války jde hlavně o čečenské síly, jejichž několik tisíc bojovníků se primárně přesunulo do Mariupolu a části Luhanské oblasti. „Tyto síly se pravděpodobně skládají z jednotlivých dobrovolníků i jednotek národní gardy, která je normálně určena k zabezpečení vlády hlavy Čečenské republiky Ramzana Kadyrova,“ soudí ministerstvo s odkazem na vojenské zpravodajství.

Kadyrov podle britských informací osobně dohlíží na nasazování sil, zatímco jeho bratranec Adam Delimchanov zřejmě působil jako čečenský polní velitel v Mariupolu. „Bojové nasazení tak různorodých vojáků ukazuje na značné problémy Ruska se zajišťováním zdrojů na Ukrajině a pravděpodobně to přispívá k nejednotě velení, což nadále maří ruské operace,“ uvedly britské úřady.