Výbuchy otřásly budovou ministerstva v Podněstří, stříleli na ni prý z granátometu

Série explozí otřásla „ministerstvem státní bezpečnosti“ v největším městě moldavského separatistického regionu Podněstří, uvedla podle agentury Reuters místní televize TSV. Podněsterské „ministerstvo vnitra“ podle televize sdělilo, že neznámí útočníci na budovu v Tiraspolu stříleli z granátometů. Oběti zatím hlášeny nejsou. Oblast formálně patří Moldavsku, je však od počátku 90. let fakticky nezávislá díky ruské vojenské podpoře.

Ve vysílání TSV se objevily záběry budovy s rozbitými okny a dveřmi i hasičské sbory. Na záběrech byl vidět také opuštěný granátomet.

V poslední době se o Podněstří v médiích hovoří v souvislosti s válkou na Ukrajině. Kyjev se obává, že ruské síly se chystají území neuznávané proruské „republiky“ používat k podnikání dalších útoků na Ukrajinu. Ruský generálmajor Rustam Minněkajev minulý týden podle agentury TASS řekl, že v současné fázi invaze se ruské síly budou snažit získat kontrolu nad východní i jižní částí Ukrajiny, což jim umožní s Podněstřím získat pozemní spojení.