Británie schválila covidovou vakcínu od francouzské firmy Valneva

Británie jako první evropská země schválila používání vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva. Její očkovací látka funguje na tradičním principu takzvaně inaktivovaného viru používaného například u vakcín proti chřipce. Bezpečnost a účinnost preparátu firmy Valneva nyní posuzuje také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), vyjádří se zřejmě do konce dubna, napsala agentura Reuters.

Vakcína má podle odborníků dvě hlavní výhody: lze ji uchovávat při teplotách podobných těm, jež umí vytvořit domácí chladničky a vyvíjí se tradičním způsobem ze živého viru jeho chemickou inaktivací. Virus aplikovaný ve vakcíně tak nemůže napadat buňky, ani se v těle replikovat, vzbuzuje však odezvu imunního systému.

Firma již dříve uvedla, že tři dávky její vakcíny neutralizují vysoce nakažlivou variantu koronaviru zvanou omikron, která nyní ve světě převládá.

Právě léty prověřený způsob fungování vakcíny by podle některých pozorovatelů mohl přesvědčit k naočkování ty, kteří se například obávali covidových očkovacích látek od firem Pfizer/BioNTech či Moderna. Ty jsou novým typem takzvaných mRNA vakcín, jež obsahují pouze genetickou informaci viru.

Je však otázkou, jak široce bude očkovací látka firmy Valneva v Británii nasazena vzhledem k tomu, že je tam nyní plně naočkovaných už 73 procent populace, poznamenává Reuters.

Britská vláda loni na podzim zrušila objednávku vakcín společnosti Valneva v hodnotě 1,4 miliard liber (41,3 miliardy korun) s tvrzením, že firma porušila uzavřené smlouvy, což společnost odmítá. Nyní Valneva jedná o dodání 25 000 dávek zdravotnickým pracovníkům ve Skotsku a snaží se také urovnat spor s centrální vládou.

Akcie firmy po oznámení schválení vakcíny v Británii vzrostly o asi davcet procent. Šéf Valnevy Thomas Lingelbach v prohlášení uvedl, že společnost nyní doufá ve schválení preparátu i v dalších zemích. Evropská komise již dříve podepsala s firmou předběžnou dohodu, podle níž by mohla objednat až 60 milionů dávek této vakcíny.