Musk chce koupit Twitter, jeho nabídka firmu ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je tak jeho největším akcionářem. Jeho nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy korun). Twitter má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg.

Nejbohatší člověk světa nabízí za akcii 54,20 dolaru v hotovosti, což představuje 54procentní prémii oproti závěrečné ceně z 28. ledna. Vyplývá to z Muskova oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy. Akcie Twitteru si ve čtvrtek před zahájením obchodování připisovaly přes deset procent.

Musk je nyní největším akcionářem Twitteru. V sobotu šéf společnosti Parag Agrawal oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl do roku 2024 zastávat funkci ředitele. Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru. Někteří analytici posléze spekulovali, že Musk místo ve správní radě odmítl, aby mohl ve společnosti získat větší podíl.

Jeden z nejproslulejších současných inženýrů si může převzetí Twitteru dovolit. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg činí jeho majetek zhruba 259 miliard dolarů, zatímco tržní ocenění Twitteru se pohybuje kolem 37 miliard dolarů.

Nabídka je prý příliš nízká

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je ale „příliš nízká“ na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů.

Musk přednedávnem sdílel tweet, ve kterém poukázal na to, že nejsledovanější twitterové účty jen velice zřídka publikují nějaký obsah. „Umírá Twitter?“ napsal v reakci.

Americká internetová sociální síť Twitter byla pro veřejnost otevřena před téměř 16 lety, 15. července 2006. První pokusná zpráva byla poslána již 21. března 2006. Firma, která umožňuje uživatelům posílat a číst příspěvky (dlouhé maximálně 280 znaků) zaslané jinými uživateli, známé jako tweety, vstoupila 7. listopadu 2013 na newyorskou burzu.