Izraelci zastřelili útočníka z Tel Avivu. Pátrali po něm devět hodin

Izraelská služba Šin Bet v pátek uvedla, že bezpečnostní složky zastřelily atentátníka, který ve čtvrtek v Tel Avivu zabil dva lidi a dalších několik zranil. Pravděpodobný pachatel byl dopaden ráno po devítihodinové pátrací operaci, které se účastnily stovky příslušníků bezpečnostních sborů, informovala agentura DPA.

Čtvrteční útok se odehrál v rušné čtvrti Tel Avivu s několika bary a restauracemi. Zemřeli dva lidé a nejméně deset dalších utrpělo zranění, někteří z nich těžká. Za poslední měsíc se jednalo o čtvrtý útok na izraelské občany, celkově při nich zahynulo třináct lidí.

„Terorista, který provedl včerejší ozbrojený útok v Tel Avivu, byl vypátrán a zneškodněn,“ citovala agentura AFP z pátečního prohlášení bezpečnostní služby. Podle ní šlo o Palestince z okupovaného Západního břehu Jordánu, který byl zabit poblíž mešity ve čtvrti Jaffa.

Rozsáhlé pátrací akce v centru Tel Avivu se účastnily stovky policistů, psovodů a armádních speciálních jednotek. Prohledávaly při ní budovu po budově v hustě obydlených čtvrtích.

Útočníka v Palestině oslavují

Šin Bet identifikovala střelce jako osmadvacetiletého Raada Házima z palestinského města Džanín. Jak upozornila agentura AP, v Džanínu je uprchlický tábor, který byl v minulosti dějištěm mnoha násilností. V dubnu roku 2002 tam bojovali izraelští vojáci proti palestinským radikálům tři týdny a o život přišlo 52 Palestinců a 23 vojáků. Dodnes ve městě provádějí Izraelci často bezpečnostní razie.

Házim nebyl znám jako člen žádné radikální organizace a neměl ani trestní záznam. Do Izraele se dostal nelegálně. Občané Džanínu v pátek uspořádali pochod na jeho počest. „Smrt, ne hanba,“ volali. Házimův otec byl podle izraelských sdělovacích prostředků v minulosti členem palestinské policie.

Před svým domem v Džanínu řekl hebrejsky, že jeruzalémská mešita al-Aksá bude brzy osvobozena od okupantů. „Brzo budete svědkem vítězství. Bože, osvoboď al-Aksá od okupantů,“ prohlásil. Premiér Naftali Bennett ráno jednal s bezpečnostními představiteli a nařídil, aby se zjistilo, zda Házimovi nepomáhali příbuzní. Až do odvolání zůstane zavřený severní hraniční přechod Gilboa mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu.

Ministr obrany Benny Gantz řekl, že Izrael rozšíří protiteroristické operace. „Útočníci a ti, kdo je k útokům posílají, zaplatí vysokou cenu,“ sdělil. Šéf opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu řekl, že k zvládnutí vlny teroristických útoků je zapotřebí „tvrdá ruka“.

Během prvního pátku postního měsíce ramadánu lze očekávat velkou přítomnost muslimů na poledních modlitbách. Ještě před útokem Izrael vymezil, kdo z Palestinců může do mešit na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Jde o ženy, děti do 12 let a muže starší 50 let. Není jasné, zda se to po čtvrtečním útoku ještě nezmění.