Na hirošimské univerzitě odhalili první lavičku Václava Havla v Asii. Podpořil ji i japonský premiér

První lavička Václava Havla v Asii (zdroj: ČT24)

Představitelé japonských úřadů a české ambasády slavnostně odhalili první lavičku Václava Havla na asijském kontinentu. Umístění uměleckého díla podpořil také japonský premiér Fumio Kišida. Lavička nově stojí na hirošimské univerzitě Šudó.

Akci uspořádalo vedení univerzity společně s českým velvyslanectvím v Tokiu. „Je to mimořádný počin. Japonské univerzity běžně neumisťují na své půdě památníky zahraničním státníkům,“ upozornila zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Odhalení uměleckého díla inspirovaného myšlenkami a činy prvního českého prezidenta se v Japonsku dostalo široké mediální pozornosti.

Akci podpořil japonský premiér, který v osobním dopise ocenil přínos Václava Havla v boji za hodnoty liberální demokracie a lidská práva ve světě. Napsal, že cítí zvláštní spojení mezi Českou republikou a Japonskem, a zdůraznil, že myšlenky prvního českého prezidenta jsou stále živé, přiblížila Šámalová. 

Havel byl na místě téměř na den přesně před šestadvaceti lety, kdy pronesl zahajovací projev na mezinárodní konferenci Budoucnost naděje, která se v Hirošimě uskutečnila v roce 1995. Odhalení uměleckého díla také navazuje na letošní říjnové pětaosmdesáté výročí jeho narození a také na desáté výročí jeho úmrtí.

Události: Lavička Václava Havla v Japonsku (zdroj: ČT24)

Připomínka hodnot svobody a demokracie

K instalaci lavičky, jejímž středem netradičně místo české lípy prorůstá japonská sakura, došlo na základě debaty univerzity Šudó s velvyslanectvím České republiky v Tokiu o mezinárodně politickém významu Václava Havla a o jeho postoji ke svobodě a demokracii.

Lavička Václava Havla v Hirošimě, první svého druhu na celém asijském kontinentu, má být připomínkou těchto hodnot v regionu východní Asie, kde je v současnosti na mnoha místech svoboda projevu, svoboda médií a svoboda politického smýšlení potlačována či přímo násilně potírána.

Její odhalení na hirošimské univerzitě Šudó doplnily dvě přednášky na téma prezidentova odkazu připravené japonským bohemistou Taku Šinoharou a českou japanistkou Danielou Rjúgo. Na akci byla ke zhlédnutí také panelová prezentace připravená českým velvyslanectvím k výročí sta let diplomatických vztahů obou zemí.

Symbolické české stopy v Hirošimě

Roli při rozhodování o instalaci lavičky právě na tomto místě sehrála také skutečnost, že mezi Hirošimou a Českou republikou existuje symbolické memento konce druhé světové války v Japonsku. Takzvaný Atomový dóm od českého architekta Jana Letzela zde jako jediný v roce 1945 ustál výbuch jaderné bomby.

Lavičky Václava Havla z dílny architekta a designéra Bořka Šípka lze dnes nalézt na mnoha místech v České republice i v zahraničí, mimo jiné na Georgetownské univerzitě v USA či Oxfordské univerzitě v Británii. Kulatý stůl, z jehož středu běžně vyrůstá česká lípa, se dvěma židlemi, které jsou dekorované typickými havlovskými srdíčky, symbolizují otevřenou a svobodnou diskuzi, která je základním kamenem demokracie.