Student použil při střelbě na škole v Michiganu zbraň, kterou měl dostat jako vánoční dárek

Policie v Detroitu zadržela rodiče patnáctiletého Ethana Crumbleyho, kterého považuje za pachatele úterní střelby na střední škole v americkém státě Michigan. Podle šerifa se je podařilo dopadnout nad ránem, když se v Detroitu našlo jejich auto. James a Jennifer Crumbleyovi čelí obvinění ze čtyřnásobného neúmyslného zabití. Podle prokuratury bylo jejich chování horší než pouhá nedbalost.

Okresní prokurátorka Karen McDonaldová oznámila stíhání rodičů v pátek, úřady po nich od té doby pátraly. Právníci Crumbleyových tvrdili, že dvojice opustila obec v den tragické střelby, protože se obávala o svou bezpečnost. Před zákonem údajně neprchala.

Při úterní střelbě na škole v obci Oxford severně od Detroitu přišli o život čtyři studenti, dalších sedm lidí utrpělo zranění. Strážníci na místě zadrželi předpokládaného pachatele, který na školu také docházel. Následně byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších trestných činů, stíhán je jako dospělý.

Stíhání rodičů v souvislosti s útoky mladých střelců není v USA příliš časté, poznamenala agentura Reuters. Úřady vedlo k obvinění počínání Crumbleyových. Ukázalo se například, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley minulý týden za přítomnosti svého syna. Zbraň, která měla být vánočním dárkem pro Ethana, navíc ležela v nezamčeném šuplíku v ložnici rodičů a jejich synovi byla podle všeho volně dostupná.

Rodiče odmítli vzít syna ze školy

Crumbleyovi také ignorovali varovná znamení, a to i v den střelby. Ethanova matka podle dosavadních zjištění nereagovala na upozornění školy, když si její syn při vyučování vyhledával na internetu přes mobilní telefon náboje. Svému synovi místo toho napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali.“

Ethanovi rodiče odmítli zasáhnout, když byli v den střelby předvoláni do školy, protože se na jeho lavici našel kousek papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodcházejí, pomozte mi“. Na papíře byla i kresba postřeleného člověka. Crumbleyovi svého syna odmítli odvést ze školy, neprohledali mu ani batoh. Když odešli ze školy, tak se jejich syn podle úřadů vrátil do třídy, později vyšel z toalet s pistolí v ruce, zabil čtyři studenty a dalších sedm zranil.

V některých amerických státech platí zákony, podle kterých jsou majitelé zbraní odpovědní za jejich nezabezpečení v blízkosti dětí, v Michiganu však nikoli. To znamená, že žalobci budou muset prokázat, že Crumbleyovi byli nejen nedbalí, ale i „hrubě nedbalí nebo lehkomyslní“.