Běloruské úřady zasáhly proti novinářům a opozičníkům. Jako v KLDR, popisuje jeden z nich

Běloruské úřady podnikly domovní prohlídky v domovech desítek novinářů a opozičních aktivistů. Podle ochránců lidských práv to byl největší jednodenní zásah proti odpůrcům režimu za poslední tři měsíce. Nezávislým novinářům, obhájcům lidských práv a aktivistům v nejméně devíti velkých běloruských městech byly během prohlídek zabaveny mobilní telefony a počítače a byli podrobeni výslechům, uvedla agentura AP s odvoláním na nevládní organizaci Vjasna.

V hlavním městě Minsku se úřady zaměřily na deset lidí obviněných z financování protivládních protestů a šíření informací, které úřady považují za extremistické.

Asi tři stovky diskuzí v oblíbené aplikaci Telegram úřady označily za extremistické. Jejich  uživatelé mohou být obvinění a případně odsouzeni až k sedmi letům vězení.

Nezávislá novinářka Larysa Ščyrakovová uvedla, že ji předvedli k výslechu po hodinové prohlídce jejího bydliště v Gomelu, který se nachází asi tři sta kilometrů jihovýchodně od Minsku. Novinářka dříve spolupracovala s televizní stanicí Belsat, která vysílá z Polska a kterou běloruské úřady prohlásily za extremistickou.

„Vyvíjeli na mne nátlak, abych se přiznala k financování protestů, ale odmítla jsem se usvědčit,“ řekla AP Ščyrakovová. „Zabavili mi telefon a audio a video zařízení, které mi po dvou předchozích prohlídkách ještě zůstalo,“ dodala.

Standardy Severní Koreje

Podobné razie a zatýkání zažili aktivisté a novináři v Brestu, Vitebsku, Mogilevu, Grodnu a dalších městech. Terčem se stali i vedoucí regionálních poboček Sjednocené občanské strany, která je nejstarší opoziční stranou v Bělorusku.

„Nová vlna represí svědčí o tom, že se běloruský režim cítí nejistě a musí utahovat šrouby, protože nespokojenost v zemi roste,“ řekl AP předseda strany Anatol Ljabedzka z exilu v litevské metropoli Vilniusu. „Situace s občanskými svobodami a lidskými právy v Bělorusku se rychle zhoršuje a přibližuje se standardům Severní Koreje,“ dodal.

Autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko přečkal měsíce bezprecedentních hromadných protestů poté, co jej úřady opět vyhlásily vítězem prezidentských voleb z loňského srpna. Opozice a Západ to pokládají za podvod. Lukašenko ale protesty potlačil násilím, policie zadržela více než 35 tisíc lidí a tisíce z nich zbila. Režim zavřel většinu nezávislých médií a spolků na ochranu lidských práv. Podle obhájců lidských práv je v Bělorusku za mřížemi 889 politických vězňů, včetně předních opozičních představitelů.

V Brestu ve středu podle nezávislého listu Naša Niva začal další politický proces s dvanácti obžalovanými za opoziční happening z loňského září, za který již byla odsouzena více než stovka lidí.