Porota v americké Georgii uznala trojici bělochů vinnou z vraždy Afroameričana Arberyho

Porota soudu v americkém státě Georgie uznala tři bílé muže vinnými z vraždy pětadvacetiletého Afroameričana Ahmauda Arberyho. Porotci k verdiktu nad Gregem McMichaelem, jeho synem Travisem McMichaelem a sousedem Williamem Bryanem dospěli po zhruba desetihodinovém rozhodování. Trojici hrozí doživotní vězení. Muži obvinění odmítli a tvrdí, že jednali v sebeobraně.

Porota uznala vinnými všechny tři v několika bodech obžaloby, uvedl server BBC News. Trojice byla obviněna mimo jiné z vraždy, těžkého ublížení na zdraví a úmyslu spáchat trestný čin.

Při čtení rozsudku stáli všichni mlčky a na otázku, zda si přejí promluvit k soudu, odmítli, podotkl server britské zpravodajské stanice. Arberyho otec byl po vyhlášení rozsudku spatřen, jak před soudní síní pláče a objímá lidi, kteří ho podporovali, napsala AP. „Nic neudělal,“ řekl na adresu svého syna.

Ahmaud Arbery byl zastřelen 23. února poté, co jej nedaleko jeho bydliště v Brunswicku jihovýchodně od Atlanty pronásledovali v automobilech a ozbrojení otec a syn McMichaelovi a Bryan. Ten na mobilní telefon natočil, jak trojice neozbrojeného muže dostihla, následovala krátká potyčka a po ní výstřely. Arbery na místě zemřel.

Arberyho případ byl jedním ze série kontroverzních úmrtí Afroameričanů, která loni otřásla Spojenými státy a rozvířila debaty ohledně rasismu a policejní brutality v zemi. Někteří aktivisté tehdy incident, který se odehrál za bílého dne, popisovali jako lynč, přičemž tento výraz použil i pozdější vítěz prezidentských voleb Joe Biden.