Bulharské parlamentní volby podle odhadů vyhrál centristický GERB, v prezidentských volbách zvítězil Radev

Ani v pořadí už třetí parlamentní volby v Bulharsku v letošním roce nemají jasného vítěze. Podle odhadů výsledků získala konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova 24, 8 procent hlasů. Většina politických subjektů s ní ale odmítá spolupráci. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb podle dvou povolebních odhadů vede stávající hlava státu Rumen Radev.

Agentura AFP za překvapení právě skončených voleb označila protikorupční hnutí Pokračujeme ve změně. To se s více než 23 procenty hlasů podle odhadu téměř vyrovnalo Borisovovým konzervativcům z GERB, kteří patrně opět nebudou schopni vytvořit novou vládu, protože nenaleznou partnery do vládní koalice. 

Podle odhadu společnosti Gallup International dokonce hnutí Pokračujeme ve změně vede s podporou 25,7 procenta voličů.

Bulharské volby podle zpravodajských agentur nemají jasného vítěze. Těsné odhady odrážejí hluboké politické rozdělení po dekádě Borisovova vládnutí. Hlasování poznamenala současná další vlna pandemie covidu-19, zdražování energií i hněv veřejnosti vyvolaný všudypřítomnou korupcí v nejchudší zemi Evropské unie.

Bulhaři letos volili už dvakrát. V dubnu a v červenci museli jít k volebním urnám, aby rozhodli o složení zákonodárného sboru. Již tato hlasování ukončila dekádu vládnutí premiéra Borisova, jehož postavení oslabily loňské protesty proti korupci. Avšak všechny strany, které mají v programu změnu, se až dosud nedokázaly sjednotit, aby Borisova u kormidla moci vystřídaly, poznamenala AFP.

Jasným favoritem v souboji o funkci hlavy státu je dosavadní prezident Rumen Radev, který usiluje o druhý mandát. Podle odhadu nyní získal 49 procent, zatímco jeho hlavní soupeř, univerzitní profesor Atanas Gerdžikov, podporovaný GERBem, má podle odhadu 25 procent.