Evropská unie asi zařadí jadernou energii mezi čisté zdroje

Jádro bude v EU čistou energií (zdroj: ČT24)

Evropská unie bere na milost jadernou energii. Do konce roku by komise měla představit seznam čistých zdrojů. Po tlaku zemí jako je Francie nebo Česko se zdá, že na této ekologické listině by mělo být i jádro.

Krize cen energií, kterou nyní zažívá celá Evropa, mění i pohled na jejich zdroje. Brusel po tlaku Francie, Finska nebo i České republiky míří k tomu, aby jadernou energii uznal jako ekologickou. Unie totiž nechce být závislá na nespolehlivých dodávkách plynu za zahraničí.

„Obnovitelné zdroje a jaderná energie vznikají na domácí půdě. Takže v tom jsme nezávislí. Ovšem devadesát procent plynu musíme dovézt,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Elektřina z jádra byla přitom něco, co ještě nedávno Evropská unie přehlížela. Byl to tlak zemí jako Rakousko, Německo a Lucembursko, které jadernou energetiku měly za nečistou. Jenže to už nyní neplatí. V Unii převážil názor, že kromě solárních panelů nebo větrníků, jejichž dodávky jsou nestabilní, potřebuje také stabilní zdroj výroby elektřiny.

Česko slaví

Do konce roku by měla Evropská komise představit seznam čistých zdrojů. Jádro by tak podle posledních kuloárních zdrojů mělo být mezi nimi.

„Z pohledu České republiky ta cesta vede jedině skrze jádro jakožto zdroj, který vnímáme jako udržitelný a jako bezemisní,“ komentoval velvyslanec a zástupce stálé představitelky Česka při Unii Jaroslav Zajíček.

Podle Zajíčka je to posun, který se ještě před několika lety zdál nemožný. „Posun je to v každém případě. Myslím si, že mnohým došlo, že nemůžeme mít všechno,“ doplnil.