Norská policie pochybuje, že útočník z Kongsbergu bral obrat k islámu vážně

Norská policie pochybuje o tom, že muž, kterého podezřívá ze středeční vraždy pěti lidí v norském městě Kongsberg, bral vážně svůj obrat na islámskou víru. Podle policie dosavadní vyšetřování posiluje hypotézu, že útok lukem a šípy souvisel se špatným duševním stavem muže. Norská tajná služba PST dříve uvedla, že útok nese znaky teroristického činu.

Sedmatřicetiletý Dán se k islámské víře přihlásil na videu před několika lety. Policie také tvrdila, že již dříve měla poznatky o možné radikalizaci podezřelého. „Sám ohlásil, že konvertoval k islámu. Je to jedna z hypotéz a další je, že se tak ve skutečnosti nestalo,“ uvedl na tiskové konferenci policejní komisař Per Thomas Omholt.

Vyšetřování podle něj ukázalo, že podezřelý nedodržoval pravidla a přikázání, která jsou typická pro islám.

Komisař Per Thomas Omholt během tiskové konference
Zdroj: Reuters/Terje Pedersen

Norská policie uvedla, že přesný motiv činu stále vyšetřuje. Nyní ale přednostně pracuje s hypotézou, že útok souvisí se špatným duševním stavem údajného pachatele. V pátek na něj soud uvalil čtyřtýdenní vazbu, kterou stráví na uzavřeném psychiatrickém oddělení.

Tajná služba tušila, že muž může zaútočit jednoduchými zbraněmi

Sedmatřicetiletý Espen Andersen Braathen, který má dánskou matku a norského otce a v Kongsbergu dlouhodobě žije, útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi ve středu večer na několika místech v centru Kongsbergu. Ještě ve středu byl zadržen a předběžně obviněn. Podezřelý podle policie jednal sám. Zabil čtyři ženy a jednoho muže ve věku od 50 do 70 let, další tři lidi zranil.

Tajná služba PST dostala první informace o muži v roce 2015. Následně je předala sociálním službám. Deník VG napsal, že se PST domnívala, že muž může v zemi podniknout málo propracované útoky za použití jednoduchých zbraní. Tajná služba tvrzení listu nekomentovala.

PST ale v sobotu oznámila, že s policií prošetří zásah proti muži. V uplynulých dnech norský tisk vyjádřil pochybnosti, zda policie jednala v den útoku dostatečně rychle.