Útočník zabil v norském Kongsbergu pět lidí, policie ho zadržela

Útočník ozbrojený lukem a šípy zabil v norském městě Kongsberg pět lidí. Potvrdila to místní policie s tím, že další dva lidé, včetně jednoho policisty mimo službu, jsou zraněni. Podezřelý, který zřejmě neměl komplice, byl zadržen. Policie nyní vyšetřuje, zda šlo o terorismus.

Útočník se pohyboval v centru města, které leží jižně od norské metropole Osla a má přibližně 28 tisíc obyvatel. O možném motivu činu nechtěl policejní šéf Öyvind Aas spekulovat. „Muže, který spáchal tento čin, policie zatkla. Podle našich informací ho spáchal sám,“ řekl Aas. 

Útoky se odehrály v „rozsáhlé oblasti“ města. Podle televize TV2 měl útočník také nůž a možná i další zbraně.

Podle deníku Aftenposten policie dostala před 18:15 několik hlášení o člověku kráčejícím městem, ozbrojeným lukem a šípy a střílejícím po lidech. „Máme mnoho svědků, které je třeba vyslechnout, a nyní nemáme další informace,“ řekl policejní šéf Aas.

„Otřáslo to s námi a je mnoho těch, kdo se bojí. Proto je důležité říct, že policie věří, že má vše pod kontrolou,“ uvedla odcházející norská premiérka Erna Solbergová. Nastupující premiér Jonas Gahr Störe označil útok za „krutý a brutální čin“. V Norsku ve čtvrtek nastoupí do úřadu nová středolevá vláda v čele se Störem, šéfem Dělnické strany (AP).

„Je to tragédie pro všechny zúčastněné. Nemám slov,“ řekla starostka Kongsbergu Kari Anne Sandová listu Verdens Gang. O útoku byla informována i norská ministryně spravedlnosti a veřejné bezpečnosti Monica Maelandová. 

Většina norských policistů slouží neozbrojena

Policie ohledává různá místa činu. Podle norských médií bylo ve městě nasazeno mnoho policistů a nad centrem kroužil vrtulník. Povoláni byli i pyrotechnici. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli, některé čtvrti byly policejně uzavřeny.

Vedení norské policie v reakci na útok začalo urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně, protože většina policistů slouží v této severské zemi neozbrojena, píše AFP.

Norsko, jinak tradičně pokojná země, bylo v minulosti dějištěm několika útoků pravicových extremistů. Ten nejhorší se stal 22. července 2011, kdy Anders Behring Breivik zabil sedmasedmdesát lidí. Většinu z nich postřílel na ostrově Utöya nedaleko Osla, kde měla setkání sociálnědemokratická mládež.