V Maďarsku zemřelo při nehodě autobusu osm lidí

Při nehodě autobusu v Maďarsku zahynulo osm lidí. Neštěstí se stalo na dálnici zhruba sedmdesát kilometrů jihozápadně od Budapešti, uvedla podle agentury AFP policie. Většina lidí je zraněna, někteří těžce. Příčina nehody zatím není známá.

V autobuse s maďarskou poznávací značkou cestovalo zhruba padesát lidí. Kolem 04:55 SELČ vozidlo na dálnici M7, která spojuje maďarské hlavní město s oblastí u jezera Balaton, poblíž města Szabadbattyán prorazilo plnou rychlostí svodidla a pak narazilo do mostní konstrukce. Příčina nehody zatím není jasná. Podle agentury DPA okolnosti naznačují, že řidič buď usnul, nebo se mu za volantem udělalo špatně. 

Agentura také uvedla, že v autobuse byli maďarští cestující. Dva lidé jsou zraněni těžce, dalších 46 lehce, uvedla policie. Bližší podrobnosti o věku nebo identitě obětí nebyly zatím oznámeny. Podle mluvčí ředitelství úřadu pro katastrofické události v okrese Fejer museli záchranáři z havarovaného autobusu vyprošťovat čtrnáct lidí. Ostatní byli schopni z místa sami odejít.

Podle serveru hvg.hu autobus v sobotu v noci vyjel z chorvatského ostrova Krk. Týž zdroj uvádí, že mezi oběťmi je i řidič autobusu.

Orbán vyzval k ohleduplnosti na silnicích

„Upřímnou soustrast rodinám obětí havárie autobusu,“ napsal na Facebooku maďarský premiér Viktor Orbán. „Buďme k sobě na silnicích ohleduplní,“ dodal. 

Velká dopravní nehoda se v Maďarsku stala i v roce 2003. Tehdy se vlak srazil s německým turistickým autobusem v letovisku Siófok u Balatonu. Při nehodě zemřelo 33 německých turistů.