USA začnou podávat třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou

Američtí regulátoři schválili podání třetí posilující dávky vakcíny proti covidu-19 lidem po transplantaci či s vážně oslabenou imunitou. Všichni ostatní, kteří byli plně naočkováni, v tuto chvíli třetí dávku vakcíny potřebovat nebudou, uvedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Oznámení FDA zpřístupní třetí dávku vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna milionům Američanů, kteří mají sníženou imunitu, například v důsledku transplantace, určitých druhů rakovin či dalších nemocí.

„Tento krok má zajistit, že naši nejzranitelnější (…) budou lépe chráněni proti covidu-19,“ uvedla před oznámením FDA ředitelka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová.

Rozhodnutí FDA se podle agentury AP týká asi tří procent dospělých Američanů, kteří patří k této rizikové skupině. Podání třetí dávky široké veřejnosti USA dosud neschválily.

Nabídnout třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou se již rozhodlo několik dalších zemí včetně Francie a Izraele, který přeočkování nabízí také lidem starším 60 let.

Světová zdravotnická organizace (WHO) naopak minulý týden vyzvala k pozastavení přeočkovávání covidovou vakcínou s tím, že přednost by mělo mít očkování v chudších zemích.