Ruská tajná služba zadržela vědce, jenž se věnuje hypersonickým systémům

Ruská tajná služba FSB zadržela generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů Alexandra Kuranova. S odvoláním na svůj zdroj z bezpečnostních složek to oznámila státní agentura TASS. Mezitím soud vyhověl žádosti vyšetřovatelů FSB a na Kuranova, podezřelého z vlastizrady, uvalil dvouměsíční vazbu, uvedla agentura Interfax.

Podle agentury vyšetřovatelé Kuranova podezírají, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vědeckém vývoji hypersonických technologií.

Podle dalšího nejmenovaného zdroje této agentury se vědec podílel na vývoji hypersonického letounu Ajax. „Je to vývoj ještě ze sovětských dob, který však vždy zůstával ve vědcově oblasti zájmů,“ sdělil zdroj.

Podle otevřených zdrojů je Kuranov profesorem na petrohradské státní polytechnické univerzitě a ředitelem i hlavním konstruktérem Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů.

List Kommersant napsal, že Kuranov od roku 1988 působí ve zbrojařském holdingu Leninec, jehož součástí je součástí NIPGS, a že po několik let organizoval rusko-americké sympozium o termochemických a plazmových procesech v aerodynamice.

„Alexandr Kuranov je jedním z nejžádanějších ruských odborníků v oblasti vývoje uhlovodíkových paliv v letadlech,“ sdělil ruské tiskové agentuře zdroj z bezpečnostních složek.

Rusko v posledních letech vyvíjí řadu hypersonických zbraní, které prezident Vladimir Putin označil za bezkonkurenční, poznamenala agentura Reuters.

V posledních letech byla podle ní řada ruských vědců, vojáků a úředníků obviněna z vlastizrady a předávání citlivých materiálů cizím zemím. Kritici Kremlu tvrdí, že obvinění jsou často nepodložená a nelze je prověřit, protože jsou označena za tajná.