V Evropě zřejmě padl teplotní rekord. Na Sicílii naměřili 48,7 stupně

Italští meteorologové zaznamenali na Sicílii zřejmě nejvyšší teplotu dosud změřenou v Evropě. Po poledni dosáhla 48,7 stupně Celsia. Oficiálně nejteplejší místo v Evropě jsou dosud Atény, kde meteorologové v roce 1977 naměřili rovných 48 stupňů. Uznání maxima ze Sicílie jako nejvyšší evropské teploty ale ještě není úplně jisté, meteorologové musí prověřit všechny okolnosti včetně toho, jestli přístroje fungovaly správně.

Středomoří v současnosti dál sužuje intenzivní vlna veder, která hrála zásadní roli při vytváření podmínek příznivých pro ničivé požáry v Turecku a Řecku. Horké a suché počasí už také lámalo četné měsíční a národní teplotní rekordy – vedle obou zemí v Egejském moři také v Tunisku.

Pokud se potvrdí hodnota naměřená na Sicílii, půjde o dosud nejvyšší teplotu zaznamenanou na celém starém kontinentě. Aby byl záznam uznán, musel by ovšem výbor Světové meteorologické organizace prozkoumat přístrojové vybavení a okolnosti měření, včetně toho, zda byly poblíž pozorovány podobné teploty.

Vlna veder má v Itálii podle předpovědí pokračovat do začátku příštího týdne. Teploty by měly růst i v příštích dnech, a to hlavně ve střední a severní Itálii. Nejvyšší hodnoty se očekávají o víkendu. Na pátek italské ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před mimořádnými vedry v patnácti italských městech, a to včetně Říma, Florencie či Palerma.

Extrémní počasí je i ve Španělsku

Až na čtyřicet stupňů ve středu teploty vystoupaly v jižních a středních oblastech Španělska, uvedla agentura EFE. Velmi teplé budou do konce týdne noci i rána. V některých částech země by od čtvrtka měly teploty vystoupat na 44 stupňů Celsia. Podle mluvčího španělské meteorologické služby Aemet čekají Španělsko „extrémní a na toto letní období nezvykle vysoké teploty“.

Velmi důrazné varování před vedrem začne od čtvrtka platit v Katalánsku a Aragonii. V dalších osmi regionech, včetně Andalusie či Madridu, to bude důrazné varování. Horka by měla ušetřit jen severovýchodní regiony, jako jsou Galicie či Kantábrie. Ministerstvo zdravotnictví varovalo před komplikacemi hlavně seniory a lidi se zdravotními problémy.