Pohřešovaní po výbuchu v Leverkusenu jsou podle majitele areálu zřejmě po smrti

Události ČT: Den po výbuchu v chemickém závodu v Leverkusenu (zdroj: ČT24)

Pět lidí pohřešovaných po úterní explozi v chemické průmyslové zóně v Leverkusenu na západě Německa je podle majitele areálu nejspíše po smrti. Neštěstí, při kterém podle úřadů do ovzduší patrně unikly jedovaté látky, má zatím dvě potvrzené oběti na životech. Příčina exploze je nadále neznámá.

„Musíme vycházet z toho, že pět pohřešovaných nebude nalezeno živých,“ řekl Frank Hyldmar, šéf společnosti Currenta, která areál provozuje. Jde podle něj o čtyři zaměstnance jeho firmy a jednoho pracovníka externí společnosti. Hyldmar zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým, ačkoliv se smrt nezvěstných ještě nepotvrdila.

V úterý vybuchly skladovací nádrže s ředidly ve spalovně nebezpečného odpadu, která je součástí rozsáhlého průmyslového areálu. Následně propukl požár, jehož uhašení trvalo přes tři hodiny. „Byla to mimořádně ničivá nehoda. Hořelo mnoho tun organického rozpouštědla v několika nádržích naráz,“ podotkl velitel hasičů v Leverkusenu Hermann Greven.

Co explozi způsobilo, stále není jasné. Policejní vyšetřovatelé se na její místo dostanou až ve čtvrtek.

Detonace zabila dva lidi a dalších 31 zranila, jeden z nich je v ohrožení života. Jeden zaměstnanec chemického parku podlehl popáleninám, přestože ho vrtulník okamžitě převezl do nemocnice. Tělo dalšího objevil hasiči na místě exploze.

Pátrání po dalších pěti pohřešovaných probíhalo neúspěšně celou noc na středu i následující dopoledne, přestože se do něj zapojilo na tři sta šedesát záchranářů. Akci museli několikrát přerušit, neboť na místě požáru stále vládly extrémní teploty.

V Leverkusenu vybuchla chemička. Příčina exploze není zatím známá (zdroj: EBU/ČTK)

Úřad: Koncentrace uniklých látek není jasná

Nad místem výbuchu se vznášel velký černý mrak. Německý úřad civilní ochrany označil explozi za „extrémní nebezpečí“ a vyzval obyvatele, aby až do pozdního odpoledne nevycházeli ven a nevětrali.

Úřad pro ochranu životního prostředí v Severním Porýní-Vestfálsku (LANUV) uvedl, že podle dosavadních zjištění mrak zanesl nad obydlené oblasti dioxiny, polychlorované bifenyly a furan. Zatím ale není jasné, v jaké koncentraci. Město Leverkusen doporučilo občanům, aby nejedli ovoce a zeleninu z vlastních zahrad, na nichž se usadily částice z dýmu, a děti v okolí si nesmějí hrát hrát na venkovních hřištích.