Výbuch v průmyslovém parku v Leverkusenu má nejméně dvě oběti. Pět lidí se pohřešuje, další jsou zranění

Nejméně dva lidé zemřeli při explozi v průmyslovém parku v Leverkusenu v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Dalších pět lidí se pohřešuje, zraněných je nejméně 31, z toho pět vážně. Kvůli výbuchu byla uzavřena frekventovaná dálnice A1, uvedla na Twitteru policie. Příčina exploze a rozsah škod zatím nejsou známy.

Kolem 9:40 explodovaly z dosud neznámých příčin skladovací nádrže s ředidly ve spalovně nebezpečného odpadu ve čtvrti Bürrig, vyplývá z informací provozovatelské firmy Currenta a města. Následně propukl požár, který byl mezitím už uhašen. „Po pohřešovaných stále pátráme, ale naděje, že budou nalezeni živí, slábne,“ prohlásil vedoucí areálu Lars Friedrich.

Německý úřad civilní ochrany označil explozi jako „extrémní nebezpečí“ a vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven a nevětrali. Nad místem výbuchu se vznášel velký černý mrak. Později ale hasiči z Kolína nad Rýnem na Twitteru uvedli, že měření nezjistila „jakoukoli abnormalitu“, pokud jde o znečištění ovzduší. Kouř mezitím klesl, měření ale mají pokračovat.

Podle města Leverkusen by lidé ani v příštích dnech neměli nechávat děti hrát si venku, neměli by používat venkovní bazény ani jíst ovoce a zeleninu ze svých zahrádek.

Provozovatelé areálu Chempark, který leží asi dvacet kilometrů severně od Kolína nad Rýnem, uvedli, že příčina exploze je nejasná. Příčinu a rozsah škod zatím nezná ani policie. Po explozi vyjeli na místo ve velkém počtu hasiči, záchranáři a policisté.

Zcela uzavřena byla dálniční křižovatka Leverkusen-West a dálnice A1 mezi Leverkusenem a Kolínem nad Rýnem i části dálnic A59 a A3, stejně jako leverkusenský západní okruh, který vede kolem hořícího objektu.

V Leverkusenu vybuchla chemička. Příčina exploze není zatím známá (zdroj: EBU/ČTK)

Výbuch otřásl celým městem. Před desátou hodinou už nad Leverkusenem čněl stometrový sloup dýmu. K areálu chemičky zamířili záchranáři a hasiči a také vozy, které měří koncentrace škodlivin v ovzduší. K výbuchu došlo v jednom z největších areálů svého druhu v Evropě, kde se jedovaté odpady spalují za teploty až tisíc stupňů Celsia.

„Likvidujeme nebezpečné průmyslové a městské odpady – bezpečně a ekologicky,“ to byl slogan vlastníka areálu. Realita: po explozi se vzňaly tři nádrže s hořlavými organickými rozpouštědly. Po celé dopoledne navíc hrozily další exploze. Hasit bylo možno až se zpožděním, po odpojení areálu od elektrického proudu.

„Podobných katastrof se v Německu odehrálo v poslední době několik. V květnu se hasičům podařilo na poslední chvíli zabránit mohutné explozi v chemičce v Mühlheimu, v únoru celkem 15 hodin zdolávali požár tohoto chemického závodu u Berlína. Na rozdíl od leverkusenské tragédie se ale tyto incidenty obešly bez ztrát na životech,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.