Německý velvyslanec v Česku k záplavám: Konkrétní pomoc zatím není potřeba, solidarity si vážíme

Události, komentáře: Německý velvyslanec k tragickým povodním v zemi (zdroj: ČT)

Německo se potýká s rozsáhlým přírodním neštěstím. Záplavy a sesuvy půdy si vyžádaly přes sto obětí, další lidé se pohřešují. „V těchto okamžicích také myslíme na své sousedy v dalších zemích,“ řekl v Událostech, komentářích německý velvyslanec v České republice Christoph Israng. Dalšími postiženými zeměmi jsou Belgie, Nizozemsko, Švýcarsko a Lucembursko.

Extrémní záplavy v západní Evropě si vyžádaly už přes sto lidských životů, další tisíce lidí se stále pohřešují. Nejhorší je situace na západě Německa, kde zemřelo minimálně 120 lidí. „Musíme se obávat, že přibudou další mrtví. Škody se zatím nemohou vyčíslit. Je tu stále velké nebezpečí, že se další domy ještě zřítí,“ řekl Israng.

Velvyslanec také uvedl, že si Německo váží rychlé reakce – gest solidarity z české strany, a to nejen od prezidenta, premiéra či vlády, ale i od opozičních politiků. „Konkrétní pomoc zatím nepotřebujeme. (V postižených místech) pomáhají ještě sousední spolkové země a jejich kapacity,“ uvedl Israng. 

„Zatím nevíme, jak dlouho krize potrvá, a zahraniční pomoc tak možná bude ještě potřeba,“ dodal. Podle velvyslance totiž ještě existují výstrahy bouřek, ale týkají se jiných území, než těch v současnosti nejpostiženějších. „Nejvíce zasažené regiony už asi nedostanou největší množství srážek,“ řekl. „Doufám, že se situace brzy vylepší.“ 

Záchranný systém v Německu

Německý velvyslanec také přiblížil, jak funguje v Německu, které se skládá z několika spolkových zemí, záchranný systém. Největší tíha a kompetence padá při přírodních katastrofách na danou spolkovou zemi.

„Existují ale také spolkové organizace – úřad, který se stará zejména o ochranu obyvatelstva před katastrofami,“ uvedl s tím, že důležitá je i koordinace napříč celou republikou. 

Německo si podle velvyslance hodně vzalo z povodní v roce 2002 na Labi. „Z toho důvodu se vybudovalo poplachové a koordinační centrum,“ řekl. Kromě toho Německo v návaznosti na to zvýšilo úrovně hrází nebo vytvořilo plochy, které se mohou zavodnit. V současnosti ale podle něj jde o jinou dimenzi škod. Klíčové bude zvládnout aktuální krizi.