Záplavy v Německu jsou nejhorší přírodní pohromou v zemi od války, obětí je už přes sto

Celkový počet obětí záplav v západních částech Německa přesáhl stovku. Země Porýní-Falc aktualizovala počet mrtvých na 63, mnoho lidí místní úřady nadále pohřešují. V Severním Porýní-Vestfálsku zahynulo nejméně 43 lidí, sdělilo zemské ministerstvo vnitra. Přírodní pohroma je pro Německo nejhorší od druhé světové války. Velká voda zabíjela i v Belgii.

Dohromady aktuálně německé úřady hlásí 106 obětí. „Situace je v naší spolkové zemi nadále nanejvýš napjatá. Utrpení nebere konce,“ řekla za Porýní-Falc šéfka regionální vlády Malu Dreyerová (SPD) při návštěvě centrály profesionálních hasičů v Trevíru. Ještě ve čtvrtek večer úřady v tomto regionu informovaly o 28 mrtvých.

V regionu se podle televize ARD mnoho lidí pohřešuje, ale informace o jejich počtech se výrazně liší. Například okres Ahrweiler ještě ve čtvrtek večer informoval o 1300 pohřešovaných lidech. Mluvčí okresu to podle DPA vysvětlila i částečně nefungující telefonní sítí. Mnoha lidem se tak nelze dovolat na mobilní telefony.

Události, komentáře: Meteorolog ČT Michal Žák k výhledu počasí na postižených evropských místech (zdroj: ČT)

Okres Ahrweiler v pátek oznámil nejméně 362 zraněných. Podle policie v Koblenzi se číslo může ještě zvýšit, stejně jako bilance mrtvých.

Vodní masy v Porýní-Falci během krátké doby zpustošily například obec Schuld na řece Ahr s přibližně sedmi sty obyvateli. Voda tam strhla celé domy, další silně poničila. Rozsáhlé škody jsou hlášeny i z dalších okresů.

V Erftstadtu se sesula půda

Dramatická je situace také v nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde si velká voda vyžádala nejméně 43 lidských životů. Ještě ve čtvrtek region hlásil třicet mrtvých. V městečku Erftstadt jihozápadně od Kolína nad Rýnem se částečně nebo zcela zřítila řada domů. Z mnoha z nich se podle místních úřadů ozývalo volání o pomoc. K zaplaveným stavbám se ale záchranáři nyní dostanou jen ve člunech.

Místní úřady hovoří o neupřesněném počtu mrtvých a pohřešovaných v Erftstadtu. Sociální sítě obletěly snímky zachycující mohutný sesuv půdy v městské části Blessem, záchranářům ve městě práci komplikují úniky plynu. V padesátitisícovém městě bylo evakuováno mimo jiné několik domovů pro seniory.

Podle spolkového úřadu pro pomoc při katastrofách záplavy v Severním Porýní-Vestfálsku zasáhly 23 měst a okresů. V postižených regionech byla přerušena doprava na několika dálničních úsecích, více než sto tisíc lidí zůstává bez dodávek elektrického proudu.

Podle očitých svědků se do koryta řeky Erft poblíž Erftstadtu zřítila část uzavřené dálnice A1. Dramatická byla situace například také v městečku Sinzig, kde velká voda vzala život dvanácti obyvatelům zařízení pro osoby s duševním postižením.

Dolanský: „Voda tady brala vše“

Nedaleko nejpostiženější oblasti v Erftstadtu natáčel štáb ČT. „V tuto chvíli se nacházíme na samé hranici toho, kam voda během povodní přišla,“ poznamenal z místa zpravodaj Lukáš Dolanský. Oblast, ve které k sesuvu půdy došlo, je podle něj naprosto nepřístupná. „Policie zahradila přístup komukoliv,“ uvedl.

„Voda tady doslova brala vše,“ dodal později Dolanský, který měl možnost mluvit i s místními lidmi. „Říkají, že něco takového – tak vysokou vodu – tady nezažili,“ uvedl zpravodaj s tím, že se jedná o lidi, kteří v oblasti žijí desítky let. Podotkl také, že na druhou stranu tam velice dobře funguje veškerý záchranný systém. 

Pro Události ČT pak Dolanský, který v Erftstadtu strávil celý den, poznamenal, že dobrou zprávou je, že se nenaplnily původní scénáře, podle kterých mělo i v pátek nadále pršet. „Během dne tady nepadla ani jedna kapka,“ řekl s tím, že například v centru města tak bylo v podvečer vody o poznání méně než dopoledne.

„Povodeň vzala lidem půdu pod nohama“

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet (CDU) v pátek na zasedání zemské vlády hovořil o „povodňové katastrofě historických rozměrů“. Podle něj se lze obávat, že počet obětí dále poroste. Zvláště dramatická je podle něj situace v Erftstadtu. „Povodeň lidem doslova vzala půdu pod nohama,“ komentoval situaci kandidát konzervativců (CDU/CSU) na příštího německého kancléře.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v reakci na pohromu vyzval k zesílení opatření na ochranu klimatu. „Pouze pokud se odhodlaně pustíme do boje proti klimatické změně, budeme moci držet v mezích extrémní povětrnostní situace, které nyní zažíváme,“ řekl Steinmeier.

Podle německé meteorologické služby nebezpečí bouřek o víkendu postupně poleví. Ještě částečně i v sobotu však mají některé části země počítat s přeháňkami a bouřkami.

Národní katastrofa

Generální konzulka České republiky v Mnichově Kristina Larischová upozornila na to, že jsou stále pohřešované stovky lidí, a to především proto, že se jim nedá dovolat kvůli výpadkům základní infrastruktury. Nelze tedy ověřit jejich stav.

„Do oblastí je ztížená přístupnost, někam se dá dostat pouze na člunech, někde ani to ne. Lidé utíkali i na střechy a silný proud vody znemožňoval jejich záchranu. Je to velice komplexní akce a zdaleka není u konce,“ uvedla konzulka. Na místě je dle jejích informací patnáct tisíc sil, mimo jiné hasiči, policie, červený kříž, armáda.

„Škody jsou značné, třeba i kontaminovaná voda. Lidé jsou nabádáni k tomu, aby převařovali vodu k pití. Bude to mít zřejmě za následek velmi dlouhou a nákladnou obnovu. Například v okrese Ahrweiler jsou lidé postiženi masivním výpadkem dodávek plynu. Mnoho kilometrů plynovodu bylo úplně zničeno a musí být položeny kompletně nově, což bude pravděpodobně trvat mnoho týdnů, možná měsíce… bez plynu, bez teplé vody,“ dodala Larischová ve večerním pořadu 90′ ČT24. 

Od Němců z celé země přisly okamžité nabídky pomoci, jak finanční tak profesionální. I Češi se dle Larischové zachovali velice rychle a solidárně. Premiér Andrej Babiš (ANO) se hned spojil s kancléřkou a nabídl jí pomoc. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nabídl pomoc českého záchranného sboru. Událost je v Německu považována za národní katastrofu.

90′ ČT24: Tragické záplavy v Německu (zdroj: ČT24)

Velvyslanec: Češi v potížích se zatím žádní neozvali

Českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se kvůli záplavám dostali do potíží, oznámil velvyslanec České republiky v Německu Tomáš Kafka.

Kafka také řekl, že je zcela reálná obava, že počty obětí ještě porostou, na řadu míst se totiž záchranáři stále nemohou dostat. Panují také obavy, že množství vody může podemlít řadu dalších budov a hrází. V tuto chvíli se ale řeší spíše záchrana lidí, než oprava majetku.

Dle Kafky se očekává, že spolková vláda předloží záchranný finanční balíček. Hovoří se o stoleté vodě, takže se bude zřejmě jednat o obrovský obnos. Čeští občané se dle něj mohou obracet na konzuláty, které jsou všechny v kontaktu a připraveny pomoci. Vyzval k tomu, ať lidé neváhají skrze konzulát zaslat známým například povzbudivé zprávy.

Belgie oznámila dvacet mrtvých

Oběti si vyžádaly i záplavy v Belgii. Jejich počet vzrostl na nejméně dvacet. Dalších devatenáct lidí se pohřešuje. Tamní premiér Alexander De Croo na příští úterý stanovil den smutku. Armáda vyslala do čtyř z deseti provincií země vojáky, aby pomohli se záchrannými pracemi a při evakuacích.

Obyvatelům známého lázeňského města Spa jsou k dispozici stany. Město je pod vodou od středy. Belgické krizové centrum uvedlo, že Francie, Lucembursko, Nizozemsko, Rakousko a Itálie poskytly pomoc a personál, včetně záchranářů, člunů, vrtulníků a terénních vozidel.

Voda ze zasažených oblastí v Belgii pomalu odtéká a očekává se, že záchranné týmy objeví další oběti. „Můžeme očekávat nepříjemná překvapení,“ oznámil mluvčí belgického krizového centra Antoine Iseux. Podobné obavy dříve sdílel i valonský premiér Elio Di Rupo. „Včera (ve čtvrtek) večer byly ještě stovky lidí uvězněny ve svých domech,“ citovala Di Rupa veřejnoprávní rozhlasová stanice RTBF.

Právě frankofonní Valonsko v jižní části Belgie bouře zasáhly obzvlášť silně. Podle belgické policie zůstávají desítky úseků silnic uzavřeny pro dopravu, stejně jako většina železničních tratí ve Valonsku. Více než jednadvacet tisíc lidí v regionu je bez elektrického proudu, uvedl poskytovatel energií Ores. Pod vodou jsou podle společnosti stovky trafostanic.

Belgické úřady ve čtvrtek vyzvaly obyvatele Lutychu, aby se evakuovali, pokud žijí v blízkosti řeky Mázy, jejíž hladina stále stoupala.

Na jihu Nizozemska se protrhla hráz

Z téhož důvodu mělo své domovy opustit i deset tisíc lidí v nizozemském Maastrichtu nebo stovky obyvatel městečka Meerssen na jihu Nizozemska, kde zvýšená hladina vody protrhla jednu z hrází. Deset tisíc lidí muselo preventivně opustit domovy i ve městě Venlo na hranicích s Německem, místní nemocnice evakuovala stovky pacientů.

„V tuto chvíli je nejhorší situace na východě země v provincii Limburg, kde se povodňová vlna postupně posouvá po řece Máze z jihu na sever,“ potvrdil v pořadu 90′ ČT24 zástupce velvyslankyně v Haagu Martin Pizinger.

„Nezaznamenali jsme jakékoliv informace o tom, že by byly problémy či komplikace s evakuacemi. Byly tam vyslány složky armády, z pobřežních oblastí také záchranáři, kteří mají zkušenosti se záchranou osob z vody. I díky tomu, že záchranné operace probíhají dobře, zatím Nizozemsko neznamenalo žádné oběti,“ dodal Pizinger.

Bouřky a záplavy zasáhly kromě Německa, Belgie a Nizozemska také Lucembursko nebo Švýcarsko.