Litva postaví na hranici s Běloruskem bariéru, Minsk pouští přes hranice migranty z Blízkého východu

Litva postaví na své hranici s Běloruskem bariéru, kterou bude hlídat armáda a která má od cest do Litvy odradit migranty. Uvedla to premiérka Ingrida Šimonytéová. Středečnímu oznámení předcházelo rozhodnutí Běloruska, že se v reakci na sankce Evropské unie nebude snažit bránit příchodům migrantů do Litvy.

 „Začneme budovat další fyzickou bariéru, která rozdělí Litvu a Bělorusko, což by bylo určitým znamením a odstrašujícím prostředkem pro organizátory nelegálních migračních toků,“ uvedla podle Reuters litevská premiérka na středeční tiskové konferenci.

Šimonytéová také poznamenala, že Bělorusko nabízí migrantům lety do Minsku z Bagdádu a možná také z Istanbulu. Odkázala přitom na důkazy, které byly nalezeny nejméně u jednoho migranta.

Rekordní počty v posledních dnech

Vilnius obviňuje Minsk, že migrantům cíleně umožňuje přecházet přes 680 kilometrů dlouhou vzájemnou hranici, která je současně vnější hranicí Evropské unie i schengenského prostoru. Na nápor nelegálně přicházejících migrantů například z Iráku, kteří se dostávají do EU přes Bělorusko, si Litva stěžovala už minulý měsíc. V posledních dnech přitom zaznamenala rekordní počty migrantů, kteří se do země dostali přes hranici s Běloruskem.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při nedávné návštěvě Vilniusu přislíbila podporu a řekla, že pomoc poskytne také evropská agentura pro ochranu hranic Frontex.