Mexiko čeká na schválení zákona o marihuaně. Nejvyšší soud dekriminalizoval její rekreační užívání

Mexický nejvyšší soud v pondělí dekriminalizoval užívání marihuany pro rekreační účely. Rozhodl tak poté, co zákon o legalizaci marihuany uvázl v tamním Kongresu, informoval zpravodajský server BBC News. Podle některých organizací verdikt soudu pravděpodobně žádné okamžité změny nepřinese.

Soud v roce 2019 rozhodl, že zakazovat užívání marihuany je v rozporu s ústavou. Zároveň dal zákonodárcům čas do konce letošního dubna, aby zákon její legalizaci pro rekreační účely schválili. Dolní komora mexického parlamentu normu odsouhlasila v březnu, na schválení v Senátu ale norma stále čeká.

Nejvyšší soud nyní rozhodl poměrem osmi ku třem hlasům, že dospělí lidé v Mexiku budou moci žádat o povolení pěstovat a konzumovat vlastní marihuanu, dokud nebude zákon v nějaké podobě schválen. Užívat drogu na veřejnosti či před dětmi bude zakázáno.

Nevládní organizace Mexico United Against Crime uvedla, že rozhodnutí soudu „neznamená dekriminalizaci aktivit nutných pro konzumaci“, jako je například vlastnění drogy či její přeprava.

Dospělá osoba bude u sebe moci držet až 28 gramů

Zákon, který čeká na schválení v parlamentu, má regulovat pěstování, výrobu, distribuci, prodej i spotřebu marihuany. Osobám starším osmnácti let povolí držení 28 gramů marihuany a pěstování až osmi rostlin v jednom domě. Užívat marihuanu budou smět podle něj jen dospělí doma v nepřítomnosti dětí, zakázána je na pracovišti. Prodávat se bude smět jen v autorizovaných obchodech.

Stoupenci legalizace věří, že tento krok sníží množství násilností, které souvisejí s nelegálním obchodem s drogami. Ty si v Mexiku každoročně vyžádají životy tisíců lidí. Marihuana pro léčebné účely je v Mexiku legální od roku 2017 a je také povolena v dalších latinskoamerických zemích.