Švédský premiér rezignoval. Předčasné volby podle něj nejsou cestou

Švédský premiér Stefan Löfven oznámil rezignaci. Stalo se tak týden poté, co jeho vláda přišla o důvěru v parlamentu. Končící ministerský předseda zároveň nepodpořil vypsání předčasných voleb, které nyní podle něj nejsou pro Švédsko správnou cestou.

Sestavení nové vlády ve Stockholmu se tak nyní bude snažit zajistit předseda parlamentu Andreas Norlén. Začne proto vyjednávat s politickými lídry o tom, kdo z nich by dokázal postavit kabinet s dostatečnou podporou.

„Je to nejtěžší politické rozhodnutí, jaké jsem musel učinit,“ okomentoval svou demisi Löfven.

Sociální demokrat Löfven byl šéfem švédské vlády od roku 2014 a doposud stál v čele menšinového kabinetu, pro nějž byla klíčová podpora opoziční Levicové strany. Ta nicméně nedávno oznámila, že za Löfvenem již nestojí, načež pravicově populistická strana Švédští demokraté vyvolala hlasování o nedůvěře. To Löfven prohrál jako první premiér v historii země.

O tom, kdo bude pověřen sestavením nové vlády, nyní rozhodne Norlén. Podle očekávání médií vyjednávání zřejmě zahájí znovu Löfven, jehož sociální demokraté jsou v Riksdagu nejsilnější stranou a ovládají sto z celkových 349 parlamentních křesel.

Löfven měl podle ústavy právo vypsat předčasné volby, v pondělí však tuto možnost odmítl. „Vzhledem k tomu, že do řádných voleb zbývá rok a stále trvá pandemie, nejsou předčasné volby tím nejlepším pro Švédsko,“ konstatoval končící premiér. O malé podpoře pro brzké hlasování z těchto důvodů hovořili i švédští pozorovatelé.