Na Slovensku po nedávném smrtelném útoku na člověka řeší, zda regulovat počet medvědů

Události: Medvědi na Slovensku (zdroj: ČT)

Na Slovensku se po nedávném smrtelném útoku na člověka znovu debatuje o rozšíření medvědů. Myslivci a lesníci tvrdí, že se největší šelma žijící v zemi přemnožila. Ochranáři nesouhlasí. V současnosti se smí lovit vybraní jedinci výhradně na povolení.

V obci Liptovská Lúžna nedaleko Ružomberku berou medvědy v okolí jako samozřejmost. Šelmu mají i ve znaku. Před několika dny tam ale došlo k tragédii. Po střetu s medvědem zemřel 57letý muž.

„Bylo hodně střetů, ale nikdy se nic nestalo. Medvěd utekl, člověk utekl. Ale po této události už má člověk v podvědomí, že ano, může se něco stát,“ říká starosta Liptovské Lúžné Albín Husarčík. 

Mrtvého muže našli v lese asi kilometr od obce. Je to první známý případ za posledních nejmíň 100 let, kdy medvěd zabil na Slovensku člověka. Znovu otevřel diskusi o tom, jestli je šelma přemnožená a její populace by se měla regulovat.

Ján Vrbenský, vedoucí lesní správy Malužiná z Lesů Slovenské republiky, spatří medvěda i několikrát za měsíc. Pravidelný odstřel by podle něj měl zajistit, aby populace už nerostla. Medvědi se totiž přibližují k obydlím a působí škody na dobytku, včelstvech nebo v zahradách.

„Nejde o trofejový odstřel, jde o redukci početnosti, aby zůstalo takové množství jedinců, které si v přírodě dokáže najít dostatečné množství potravy a prostor,“ říká Vrbenský. 

Právě snadno dostupnou potravu u lidí medvědi hledají, třeba mezi odpadky. Státní zásahový tým musel jednu takovou samici minulý týden utratit, protože hrozilo nebezpečí. Nepomohlo plašení plynovou pistolí, světlicemi ani speciálními projektily. Šéf týmu ale regulační odstřel odmítá.

„Medvěd se jako vrcholový predátor nemůže přemnožit. Já se stále ptám těch myslivců: odkud člověk bere odvahu říct, kolik medvědů by mělo žít na území Slovenska?“ říká vedoucí zásahového týmu pro medvěda hnědého ze Státní ochrany přírody SR Jaroslav Slašťan. 

Vědci před 7 lety zjistili, že na Slovensku žije asi 1200 medvědů. Státní lesy tvrdí, že už je to víc než 2500, ochranáři ale nesouhlasí. Odpověď by měla dát nová analýza DNA, bude hotová ještě v létě.