Čínská jaderná elektrárna hlásí poškozené palivové tyče, k úniku radioaktivity podle úřadů nedošlo

Události: Čínská elektrárna měla potíže s palivovými tyčemi (zdroj: ČT24)

Hromadění radioaktivních plynů v jaderné elektrárně v jižní Číně způsobilo několik poškozených palivových tyčí, uvedly čínské úřady. Podle nich jde o běžný problém, který nevyvolává obavy. Reagovaly na zprávu, že americká vláda posuzuje informace o úniku v elektrárně Tchaj-šan a že francouzský provozovatel hlásí problém s výkonem.

Obavy vyvolala zpráva, že francouzská společnost Framatome požádala americké ministerstvo energetiky o pomoc při řešení úniku plynu v jaderné elektrárně Tchaj-šan. „Současná situace v jaderné elektrárně Tchaj-šan splňuje požadavky technických specifikací. Úroveň radiace v okolí nevykazuje abnormalitu. Bezpečnost je zaručena,“ ujišťuje mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Riziko posuzují i Spojené státy. Podle odborníků nic nenasvědčuje tomu, že by situace byla vážná. „Rozhodně nemáme dost informací k tomu, abychom se obávali. Máme jen zprávu, která ukazuje na docela normální incident a takové malé incidenty se prostě stávají,“ uvedl konzultant pro jadernou energetiku z Lantau Group David Fishman.

Poškozeny byly jednotky tyčí z desítek tisíc

„Drobné poškození palivových tyčí je vzhledem k nekontrolovatelným dějům, jež mohou nastat při výrobě, převozu a zapojování, nevyhnutelné. Podobné případy se staly v mnoha jaderných elektrárnách ve světě a provoz tam byl zachován,“ uvedlo čínské ministerstvo ochrany životního prostředí, z jehož prohlášení citoval státní list Global Times.

„Monitorování životního prostředí v okolí elektrárny Tchaj-šan nezjistilo žádné abnormální parametry (…), což ukazuje, že k žádnému úniku vůbec nedošlo,“ dodal resort.

Podle odhadů bylo poškozeno asi pět z více než šedesáti tisíc palivových tyčí v aktivní zóně prvního bloku, což představuje méně než setinu procenta z celkového počtu a je to hluboko pod maximálním projektovaným množstvím 0,25 procenta, připomněla agentura Reuters.

Reaktor nové generace

Tchaj-šan patří mezi nejmodernější čínské elektrárny. Má dva bloky a je funkční od roku 2018. Jako první na světě zprovoznil reaktor nové generace EPR –⁠ tlakovodní konstrukci, která se ve Velké Británii, Francii a Finsku potýkala s mnohaletým zpožděním.

Elektrárna Tchaj-šan leží v hustě obydlené deltě Perlové řeky, v sousedství měst Kuang-čou a Šen-čenu, které mají dohromady skoro třicet milionů obyvatel, a 140 kilometrů od Hongkongu, kde žije dalších sedm a půl milionu lidí.

Problémy Tchaj-šanu nezastaví čínské ambice, ale mohou je zkomplikovat. Už v roce 2020 Peking nesplnil cíl v oblasti jaderné kapacity. Expanzi zhatila nejen havárie v japonské Fukušimě, ale i dlouhá zpoždění a rostoucí náklady u projektů navržených v zahraničí. V současné době má Čína v plném provozu 49 reaktorových bloků, což je po Spojených státech a Francii třetí nejvyšší počet na světě.