Kvůli pádu lanovky v Itálii jsou tři zadržení, podle vyšetřovatelů vědomě vyřadili z provozu brzdu

V souvislosti s nedělním pádem kabiny lanovky v italské Strese byl zatčen majitel firmy, která lanovku provozovala, a dva její zaměstnanci. Podle prokuratury zřejmě záměrně vyřadili z provozu jednu ze záchranných brzd, která způsobovala problémy. Chtěli tak zachovat obnovený provoz lanovky, který přerušila pandemie covidu-19. Muži jsou podezřelí ze zabití a neúmyslného způsobení hromadné nehody. Informovala o tom agentura ANSA.

Podle vyšetřující státní zástupkyně Olimpie Bossiové provozovatelé vědomě znemožnili fungování záchranné brzdy. Vyšetřovatelé se domnívají, že provozovatelé vložili mezi brzdové čelisti kovovou vidlici, která pak zabránila správnému fungování brzd. V tomto režimu kabina sice jezdit může, ale bez cestujících.

Podle Bossiové provozovatelé s brzdami manipulovali kvůli jinému problému v provozu kabiny. Problém se ale nepodařilo zcela vyřešit před obnovou provozu, která nastala minulý víkend. „A tak v přesvědčení, že se nosné lano nemůže zlomit, (provozovatelé) podstoupili riziko, které pak skončilo tragédií,“ uvedla Bossiová.

Podle ní však zadržením tří mužů vyšetřování nekončí. Bude například nutné objasnit důvody, proč se zlomilo nosné lano, které naposledy kontrolovala specializovaná firma na konci loňského roku.

Mezi zadrženými je jednatel společnosti Ferrovie del Mottarone, která lanovku provozuje, ředitel provozu společnosti a vedoucí směny. Jejich advokáti se k tvrzením prokuratury ještě nevyjádřili. Podle velitele policie se ale muži přiznali, že s brzdou manipulovali. Muži jsou podezřelí ze zabití a neúmyslného způsobení hromadné nehody.

„Zpráva z dnešního rána je další ranou. Teď víme, že se tragédii dalo zabránit,“ citovala agentura ANSA Marcellu Severinovou, starostku obce Stresa, kde se neštěstí stalo.

Havárii přežil jen pětiletý chlapec

Vyšetřovatelé a záchranáři v pondělí uvedli, že nefunkčnost záchranných brzd výrazně přispěla ke smrtelné nehodě. Podle nich kabina nabrala vysokou rychlost a neudržela se na jisticím lanu. Rychlost navíc přispěla k ničivosti pádu, který nepřežilo čtrnáct cestujících.

Jediný přeživší, pětiletý chlapec izraelského původu, je na jednotce intenzivní péče v turínské nemocnici Regina Margherita. Lékaři uvedli, že ho začali probouzet z umělého spánku.

Kabina lanovky s patnácti cestujícími se zřítila v neděli v italské obci Stresa, jež leží na břehu piemontského jezera Lago Maggiore. Lanovka vedla na vrch Mottarone, který je vyhledávaným výletním cílem kvůli vyhlídkám do okolí a zábavnímu parku pro děti. Při nehodě zahynulo čtrnáct lidí, z toho pět osob izraelské národnosti a jeden muž původem z Íránu.