Kritičku Trumpa Cheneyovou odvolali republikáni z vysoké stranické funkce

Horizont ČT24 - Cheneyová přišla o funkci kvůli kritice Trumpa (zdroj: ČT24)

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů ve středu odvolali kongresmanku Liz Cheneyovou, ostrou kritičku bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ze třetí nejvyšší funkce ve stranické sněmovní hierarchii. S odkazem na vyjádření některých zákonodárců o tom informovala americká média.

Cheneyová v posledních měsících hlasitě kritizovala exprezidenta Donalda Trumpa, který má v Republikánské straně nadále zásadní vliv.

„Udělám vše v mých silách, abych zajistila, že se bývalý prezident ani nepřiblíží k Oválné pracovně,“ řekla po hlasování s tím, že příští prezident musí respektovat americkou ústavu. Republikánská strana podle ní rovněž trpí tím, že toleruje Trumpovy lži o volebních podvodech.

Podle agentury AP je krok proti Cheneyové otřesem v její dosud velmi strmě stoupající politické kariéře. Kongresmanka byla nejvýše postavenou republikánskou ženou v Kongresu a je také dcerou bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Její sesazení řada pozorovatelů považuje za další důkaz toho, že vystoupit proti Trumpovi může být v dnešní Republikánské straně téměř likvidační.

Stačilo dvacet minut

Republikánští zákonodárci ve středu o odvolání Cheneyové rozhodli za 20 minut. Vedení strany ve Sněmovně reprezentantů se v posledních dnech přiklonilo k jejímu sesazení, protože podle nich svými hlasitými výstupy proti Trumpovi podrývá jednotu republikánů a tím i jejich snahu o vítězství v kongresových volbách plánovaných na příští rok. 

Řada republikánů rovněž souhlasí s blízkým Trumpovým spojencem a senátorem Lindseym Grahamem, podle nějž je věrnost voličů republikánů Trumpovi tak silná, že bez něj strana nemůže uspět.

Trump na svém webu krátce po hlasování napsal, že je Cheneyová „zahořklá, strašná lidská bytost“. „Nemá žádnou osobnost a nic dobrého do činění s naší politikou nebo naší zemí,“ pokračoval exprezident, s tím, že postoje kongresmanky pouze pomáhají demokratům při kritice republikánů.

Cheneyová nadále zůstává řadovou členkou Sněmovny reprezentantů a již dříve prohlásila, že chce za rok usilovat o znovuzvolení. Její domovský Wyoming je stabilní republikánskou baštou, Trump však uvedl, že proti ní do primárních voleb vyšle republikánského protivníka, jehož bude vší silou podporovat, aby zabránil Cheneyové v zisku dalšího mandátu.

Kdo kandiduje na uvolněné místo

Kongresmanku ve funkci šéfky republikánské konference (poslanecký klub) nahradí zřejmě Elise Stefaniková, jež má české a italské kořeny. Ta vstoupila do sněmovny v roce 2015 ve 30 letech jako tehdy nejmladší žena kdy zvolená do Kongresu.

Stefaniková v prvních letech ve Washingtonu zastávala převážně umírněné postoje, postupem času se však stala horlivou Trumpovou zastánkyní a šířila rovněž jeho nepodložená tvrzení o podvodech při listopadových prezidentských volbách. Zatím však není jasné, kdy republikáni o obsazení uvolněného místa po Cheneyové rozhodnou.