Pandemie ve světě: Státy EU znovu očkují AstraZenecou, Slovensko chystá karanténu v hotelech

Státy Evropské unie, které nedávno pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca, obnovují její užívání. Slovensko chystá povinnou karanténu pro cestující ze zahraničí ve státem určených hotelech a jiných ubytovacích zařízeních. Filipíny schválily nouzové nasazení ruské vakcíny Sputnik V. Zdůvodňují to tím, že možné přínosy látky převažují nad riziky.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Státy Evropské unie, které nedávno pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca, obnovují její užívání. Po rozhodnutí Evropské lékové agentury, která oxfordskou vakcínu označila za bezpečnou a účinnou, ji znovu nasazuje desítka zemí, včetně Německa, Francie a Itálie. Očkovat se touto látkou nechali i premiéři Británie a Francie.

Britové v očkování v Evropě vedou. Svou vakcínu Oxford - AstraZeneca nikdy nepřestali užívat. Obavy desítky evropských zemí z vedlejších účinků přesto poptávku srazily. Někteří lidé podle lékařů i očkovací termíny vakcínou od AstraZenecy rušili.

To se ale po prohlášení EMA pomalu mění. Agentura látku od firmy AstraZeneca prověřila a potvrdila její bezpečnost. I britské úřady ji znovu zkoumaly – po podání 11 milionů dávek zjistily pouhých pět případů krevní sraženiny v mozku – bez důkazu, že za ni mohla vakcína. Proto se k jejímu užití většina států Evropy vrací, včetně těch nejlidnatějších. Přes veškeré úsilí se ale dodávky AstraZenecy pozastavily, za to může kromě požadavků na testování i pomalejší dovoz důležité suroviny z Indie.

Sputnik má další zájemce

Filipíny schválily nouzové nasazení ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V. Během pátku to oznámil tamní úřad pro kontrolu léčiv s tím, že se jedná o čtvrtý očkovací přípravek, který schválil. Šéf úřadu Rolando Enrique Domingo krok zdůvodnil tím, že možné přínosy látky převažují nad riziky.

Odborný časopis The Lancet na začátku února zveřejnil studii, podle níž účinnost ruské vakcíny ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Dokument rovněž uvádí, že nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky přípravku. Na stejná data odkázal i Domingo. 

Očkovací kampaň na Filipínách začala 1. března. Země dosud obdržela více než milion dávek vakcín od čínského výrobce Sinovac a britsko-švédské firmy AstraZeneca. Vláda chce do konce roku naočkovat asi 70 milionů obyvatel, což by mělo stačit k docílení kolektivní imunity a umožnit bezpečné otevření ekonomiky.

Slovensko chystá karanténu v hotelech

Slovenské ministerstvo dopravy považuje připravovaný systém trávení karantény v hotelích za efektivní způsob ve snaze zabránit zavlečení mutací koronaviru ze zahraničí. Karanténa je až na výjimky povinná už teď, lidé ji ale mohou strávit i doma, což lze kontrolovat jen v omezené míře.

Už loni na jaře za první vlny koronaviru úřady nařídily karanténu po příjezdu do země, tehdy lidé ale byli ubytováni ve státních zařízeních. Část z nich si stěžovala například na nízký standard ubytování či bydlení s osobami, o jejichž zdravotním stavu nic nevěděli. Takzvanou chytrou karanténu, tedy domácí izolaci s možností kontroly jejího dodržování prostřednictvím mobilního telefonu, země ve větším rozsahu nezavedla.

„Myslíme si, že v hotelech dokážeme vytvořit přijatelnější podmínky, jak to bylo při povinné karanténě v první vlně. Zároveň tím pomůžeme i hotelům, které musejí být zavřené,“ uvedla náměstkyně slovenského ministra dopravy Katarína Bruncková.