Britům s nemovitostmi v EU zkomplikoval brexit bydlení. Bez trvalého pobytu se mohou zdržet jen 90 dnů

Horizont ČT24: Britům komplikuje brexit bydlení v EU (zdroj: ČT24)

Britů, kteří vlastní nemovitost v Evropské unii a trvale nebo velkou část roku v ní žíjí, je podle oficiálních údajů jeden a půl milionu. Ve skutečnosti jich ale může být až dvojnásobek a s brexitem jim nastaly problémy. Už dva měsíce pro ně totiž platí nová imigrační pravidla, včetně maximální možné délky pobytu. Velký odliv ze Středomoří se ale navzdory nejistotě zatím nekoná.

Mít vilu nebo aspoň apartmán na slunném pobřeží nedaleko domovských ostrovů je sen, který si v posledním desetiletí splnila řada Britů. Nemovitosti na jihu Evropy přitom nekupovali jen bohatí. Hypotéky si často brali i lidé ze střední třídy, třeba aby si mohli užívat příjemného podnebí v zimě.

„Část z nich tu trávila jen několik měsíců v roce. Někteří v létě nemovitosti pronajímali, jiní je nechávali prázdné,“ tvrdí španělská realitní makléřka Henny Illingworthová.

Právě ve Španělsku investovali Britové nejvíc. V zemi si jich podle Madridu nahlásilo trvalé bydliště víc než 360 tisíc. Stejný počet občanů Spojeného království si tam pak podle průzkumu BBC pořídil sídlo k odpočinku. Jenže brexit – bez ohledu na pandemii – bezstarostné přejíždění mezi státy od prvního ledna změnil. Kdo nemá trvalý pobyt, může se v unijních státech zdržet nanejvýš 90 dnů ze šesti měsíců.

Do Londýna jako sednout na autobus

„Zaletět do Londýna a zpět bylo pro mě i rodinu dřív stejné jako sednout tady na autobus. Ale teď nevíme, jestli budeme potřebovat víza, nebo ne,“ říká Kirsty Ridyardová. Ta žije v Malaze už šestnáct let a stěhovat se zatím nechystá – i proto, že ve Španělsku pracuje. Realitním kancelářím už se ale ozývají lidé, kteří plánovali, že na jihu stráví důchod, jenže nová pravidla je nutí nemovitosti prodat.

Nejmíň se brexit dotkne bohatých Britů. Pokud si ve Španělsku koupí nemovitost za víc než půl milionu eur nebo do ní stejnou částku investovali od roku 2013 v hotovosti, pak mohou zažádat o zlaté vízum. Tím pádem dostanou povolení k pobytu a otevře se jim cesta k občanství. 

Podobně se zachovaly i další Brity oblíbené země – Portugalsko, Itálie nebo Řecko. Ani takové komplikace přesto kupce z ostrovů neodrazují, zvlášť ty movité. Loni si britští milovníci sladkého života u modrého moře pořídili jen ve Španělsku skoro čtyři tisíce nemovitostí, ze zahraničních investorů zdaleka nejvíc.