Protikorupční čistky mezi vysoce postavenými čínskými komunisty slábnou, Si upevnil moc

Události ČT: Si Ťin-pching upevnil moc (zdroj: ČT24)

Protikorupční kampaň v řadách nejvyššího čínského vedení slábne. Loni disciplinární komise nepotrestala žádného z nejvýše postavených straníků. Na provinční a ministerské úrovni jich polapila 27, o 41 méně než předloni. Podle analytiků to naznačuje, že konsolidace moci generálního tajemníka Si Ťin-pchinga byla dokončena.

Protikorupční kampaň se stala účinným nástrojem k likvidaci odpůrců, neboť mnozí z polapených měli vazby na předchozí generální tajemníky Ťiang Ce-mina a Chu Ťin-tchaa. Loni v ní neuvázl žádný ze dvou set nejvýše postavených členů komunistické strany, což naznačuje, že honba za nepřáteli se stala nižší prioritou, protože vůdce upevnil moc.

Protikorupční tažení vrcholilo v roce 2017, kdy padlo devět vysoce postavených funkcionářů. Souviselo s mocenským soubojem předtím, než strana umožnila Si Ťin-pchingovi vládnout neomezeně. Ve vězení skončil i nejmladší člen politbyra Sun Čeng-cchaj tipovaný na Siho nástupce.

„Protikorupční kampaň je politickým aktem, nikoli projevem spravedlnosti. V naší zemi nefunguje vláda práva, neexistuje právní společnost. Je to vláda jednotlivce,“ podotýká Mao Jü-š', liberální čínský ekonom, obhájce volného trhu a práv jednotlivců.

Tažení se přesouvá mezi příslušníky bezpečnostních složek

Pokles případů vysoce postavených straníků neznamená, že protikorupční kampaň skončila. Pozornost nyní míří na právní a bezpečnostní aparát, tedy na policisty, soudce i obávané agenty státní bezpečnosti.

„(Si Ťin-pching) se rozhodl, že nebude prosazovat reformy, ale bude zesilovat kontrolu. Je méně tolerantní vůči kritikům a růstu občanské společnosti a více ho zajímá budování kultu osobnosti,“ vysvětluje nezávislý politolog Joseph Cheng.

Boj s korupcí se tak přesouvá do nižších pater. Počet potrestaných straníků vzrostl na šest set tisíc, což je o deset tisíc víc než v roce 2019. Potrestáno bylo i několik funkcionářů z Wu-chanu, kteří nezvládli začátek pandemie.