Členové krajně pravicové skupiny Proud Boys byli kvůli útoku na Kapitol obviněni ze spiknutí

Ze zločinného spiknutí bylo v USA obviněno pět členů krajně pravicové skupiny Proud Boys, která se podílela na lednovém útoku na Kapitol. Vyplývá to ze soudních spisů, které byly podle agentury Reuters zveřejněny ve čtvrtek. Na sídlo Kongresu 6. ledna zaútočili příznivci minulého prezidenta Donalda Trumpa, kteří uvěřili jeho tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách a snažili se zastavit formální potvrzení výsledku.

Útok skončil smrtí pěti lidí a Senát nyní projednává ústavní žalobu podanou na Trumpa za podněcování ke vzpouře.

Federální prokurátoři ve čtvrtek poskytli detaily plánu další skupiny s názvem Oath Keepers (Strážci přísahy). Počítala s tím, že 6. ledna bude mít k dispozici „oddíl rychlého nasazení“ mimo Washington a že jej v případě Trumpova příkazu nasadí do „boje“. 

V souvislosti s událostmi ze 6. ledna bylo v USA obviněno asi dvě stě lidí. Demokraté, kteří žalují Trumpa, tvrdí, že osnovatelé útočných plánů vycházeli z Trumpova tvrzení o ukradených volbách a z jeho výzvy, aby tvrdě bojovali a zastavili volební krádež.

Ve čtvrtek agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v Kentucky zatkli dva členy pravicových milicí a obvinili je z navádění k násilí na sociálních sítích. Jedním z nich je John Subleski, který vyprovokoval nepokoje, jež se konaly souběžně s útokem na Kapitol ve městě Louisville v Kentucky. Subleski a jeho kolegové tam mířili zbraněmi na motoristy a zablokovali několik silnic. Další zatčený Adam Turner byl obviněn z ohrožování policistů. Reuters píše, že obvinění vznesená v Louisvillu dokazují rozsah vlny krajně pravicového extremismu, která se v USA šíří od loňských voleb.

Plánovali prý od prosince

Americké ministerstvo spravedlnosti zvažuje, zda členy těchto skupin obžaluje na základě federálního zákona o vydírání a korupci (RICO), který se využívá většinou v kauzách organizovaného zločinu.

V případě členů skupiny Proud Boys (Hrdí hoši) je pět lidí obviněno ze spiknutí s cílem zabránit Kongresu potvrdit výsledek listopadových voleb. Právě kvůli tomu se 6. ledna sešly obě komory Kongresu a útok Trumpových stoupenců jejich jednání přerušil. Podle obvinění se tato skupina mobilizovala už v prosinci a její vůdce Enrique Tarrio členy vyzýval, aby se 6. ledna rozjeli do Washingtonu.

Sám Tarrio byl zatčen dva dny před útokem na Kapitol a obviněn byl z vlastnictví zásobníků do vysokokapacitních pušek a ze zapálení transparentu hnutí Na černošských životech záleží při demonstraci Trumpových příznivců. Mezi dosud zadrženými v souvislosti s nepokoji je 18 lidí z Proud Boys.

Ve zprávě, kterou ve čtvrtek zveřejnila prokuratura, je podrobný popis výcviku a koordinace členů skupiny Oath Keepers po loňských prezidentských volbách. Dokument se zmiňuje o Jessice Watkinsové, která je podle žalobců v čele ohijských milicí napojených na Oath Keepers. Prezidenta Joea Bidena má za nebezpečí, a proto prý organizovala puč.

„Jakožto Američané máme povinnost za svá práva bojovat, zabíjet i umřít,“ uváděla podle prokuratury. Organizovala k 6. lednu záložní „oddíl rychlé reakce“, který měl být připraven se zbraněmi zasáhnout. „Můžeme mít slzný plyn, spreje i pendreky,“ napsala kolegům. Oddíl se střelnými zbraněmi měl být u Washingtonu a „vstoupit do města na základě Trumpova povolení“. Watkinsová čeká v cele na soud a k vině se zatím nevyjádřila.