Z Gurlittovy sbírky ubylo. Německo vrátilo čtrnáct obrazů potomkům jejich židovských majitelů

Horizont ČT24: Hledání a navracení umění ukradeného nacisty (zdroj: ČT24)

Německo vrátilo potomkům původních židovských majitelů všech čtrnáct obrazů ze sbírky Cornelia Gurlitta, u kterých se podařilo prokázat, že je nacisté ukradli. Uvedla to v pátek zmocněnkyně vlády pro kulturu Monika Grüttersová, informovala agentura AFP. V Gurlittově sbírce jsou stovky děl předních světových umělců, které se našly v letech 2012 a 2014 v nemovitostech muže, jehož otec pracoval v nacistickém Německu jako obchodník s uměním.

Kresba německého malíře Carla Spitzwega Das Klavierspiel (Hra na klavír) se v úterý vrátila potomkům původního majitele Henriho Hinrichsena. Na jejich přání převzala dílo aukční síň Christie's.

Spitzwegovu kresbu zabavili nacisté lipskému hudebnímu nakladateli židovského původu Hinrichsenovi v roce 1939. O rok později koupil obrázek znalec umění Hildebrand Gurlitt, který obchodoval s předměty, jež nacisté zkonfiskovali Židům. V roce 1942 Hinrichsen zahynul ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

Uměleckou sbírku, kterou nashromáždil Hildebrand Gurlitt, zdědil jeho syn Cornelius. V letech 2012 a 2014 stovky děl předních světových umělců objevily německé úřady v nemovitostech, které mu patřily. V bytě v Mnichově se našlo téměř třináct set obrazů, grafik a soch. Dalších 250 děl bylo v Gurlittově nemovitosti v Salcburku. Jednalo se například o díla Augusta Renoira, Edvarda Muncha, Vasilije Kandinského, Ernsta Ludwiga Kirchnera nebo Otta Dixe.

Většina děl, u kterých se nepodařilo prokázat, že by je nacisté ukradli obětem holocaustu, byla vrácena zpět Gurlittovi a po jeho smrti v roce 2014 na základě závěti připadla Muzeu umění v Bernu. Pět set děl, u kterých stále není jasný původ, ale zůstává podle agentury AFP v Německu.