Izraelské nálety na sklady zbraní v Sýrii připravily o život přes dvacet lidí, tvrdí exilová organizace pro lidská práva

Nejméně sedm syrských vojáků a šestnáct bojovníků z řad jejich spojenců zahynulo v noci na středu při náletech zaměřených proti skladištím zbraní a armádním pozicím na východě Sýrie. Podle agentury AFP to oznámila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí ve Velké Británii a válku v Sýrii monitoruje prostřednictvím svých kontaktů na místě. Organizace tvrdí, že útoky byly provedeny izraelskými letadly.

SOHR uvedla, že izraelské letouny uskutečnily více než osmnáct náletů na několik cílů v provincii Dajr az-Zaur blízko irácké hranice. O útocích informovala také syrská státní tisková agentura SANA. Podle ní byly zasaženy cíle u měst Dajr az-Zaur, Majádín a Búkamál, kde působí milice podporované Íránem.

„Při letošní druhé sérii izraelských náletů bylo zabito 23 lidí,“ oznámila SOHR. Při předchozích podobných útocích zemřeli na jihu Sýrie sedmého ledna tři spojenci Íránu.

Izrael na oblast útočil už v minulosti

Izraelská armáda své aktivity v Sýrii bezprostředně nekomentuje a neudělala to ani nyní. Podle izraelských médií ale Izraelci na tuto oblast útočili už v minulosti, protože jí prochází trasa spojující Írán s Libanonem přes území Iráku a Sýrie. Írán přes ni podle Izraele posílá zbraně a rakety libanonskému Hizballáhu.

Od počátku konfliktu v Sýrii v roce 2011 provedl Izrael stovky útoků proti silám syrského režimu i jeho spojencům, Íránu a Hizballáhu, uvádí AFP. Podle výroční zprávy, kterou na konci prosince vydala izraelská armáda, zasáhl Izrael v roce 2020 v Sýrii zhruba padesát cílů.

Mezi zabitými z posledního útoku jsou podle Syrské organizace pro lidská práva členové íránských revolučních gard, Hizballáhu a zřejmě také proíránští bojovníci původem z Afghánistánu.

Válka v Sýrii, která vypukla po brutálních zákrocích proti protivládním protestům, si vyžádala více než 380 tisíc mrtvých a miliony lidí kvůli ní uprchly ze svých domovů, připomněla AFP.