Faerské ostrovy otevřely podmořskou síť tunelů, střídání barevného nasvícení ozvláštňuje kruhový objezd

Na Faerských ostrovech v sobotu otevřeli systém jedenáct kilometrů dlouhých podmořských tunelů. Síť tvoří i kruhový objezd, který navrhl tamní umělec Tróndur Patursson. Nová infrastruktura spojuje metropoli souostroví Tórshavn s druhým největším faerským ostrovem Eysturoy. Agentura DPA informuje o tom, že je tunel považován za jeden z nejambicióznějších projektů v severním Atlantiku.

Pro autora designu podvodního kruhového objezdu stavba symbolizuje cestu ze tmy vstříc světlu, ale také připomíná faerský řetězový tanec, při němž se lidé drží za ruce a propojují se v kruzích. Patursson patří k nejvýznamnějším faerským umělcům, proslavila jej díla ze skla. Věnuje se ale i malbě a sochařství.

Cesta mezi Tórshavnem a městy Runavík a Strendur se díky tunelu zkrátí ze 64 na 16 minut. Do Klaksvíku, který je druhým největším městem na Faerských ostrovech, to z Tórshavnu nyní trvá místo 68 jen 36 minut.

Kruhový objezd, který se nachází 187 metrů pod mořem a je centrem nové tunelové sítě, by se mohl stát rovněž turistickou atrakcí. Pravidelné střídání modré, žluté a zelené barvy, kterými je křižovatka nasvícena, vytváří scénu jako z jiného světa, píše zpravodajský server CNN.

Faerské ostrovy tvoří 18 ostrovů, které se nacházejí na půl cesty mezi Islandem a Skotskem. Politicky jsou Faerské ostrovy součástí Dánského království, mají ale velkou míru autonomie.