Johnson i von der Leyenová chtějí mít do neděle jasno, jak dál s dohodou

Středeční večerní jednání mezi britským premiérem Borisem Johnsonem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou o budoucích obchodních vztazích průlom nepřineslo, mezi oběma stranami zůstávají velké rozdíly. Johnson se s von der Leyenovou dohodl, že vyjednávací týmy budou ve čtvrtek dál pokračovat v práci a do neděle by mělo padnout jasné rozhodnutí o dalším osudu rozhovorů. V prohlášení to uvedla šéfka unijní exekutivy. Komise ve čtvrtek navrhla nouzová opatření pro případ, že se dohody dosáhnout nepodaří.

Velká Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Právě v přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021.

Pokud nenajdou shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty. Hrozí i další komplikace, například v dopravě.

„K rozhodnutí dospějeme do konce víkendu,“ uvedla von der Leyenová po zhruba tříhodinové pracovní večeři, diskusi na ní označila za „živou a zajímavou“. Pozice obou stran však podle ní zůstávají „velmi vzdálené“ a vyjednavači se vrátí k rozhovorům neprodleně.

Komise navrhuje nouzová opatření

Komise ve čtvrtek navrhla sérii nouzových opatření pro případ krachu rozhovorů. Von der Leyenová zdůraznila, že EU stále dává přednost uzavření dohody, musí však být připravena i na opačnou variantu. „Vzhledem k tomu, že se konec přechodné doby velmi přiblížil, není zaručeno, že i kdyby bylo dohody dosaženo, vstoupí v platnost včas,“ zdůvodnila šéfka Komise návrh nouzových opatření.

K jejich přípravě v posledních dnech vyzývali Komisi zástupci některých členských států, s jejichž lídry bude von der Leyenová o šancích na dohodu hovořit při summitu v Bruselu. Aby návrhy Komise vstoupily v platnost, musí je unijní země do konce roku schválit.

Komise navrhla mimo jiné dvě nařízení, která mají na půl roku zajistit bezproblémový provoz leteckých spojů a osobní i nákladní dopravy po silnicích. Podmínkou EU je, aby Velká Británie zajistila totéž ze své strany. Další nařízení má až do konce příštího roku zaručit, že britští rybáři budou mít stále stejný přístup do pobřežních vod členských zemí a naopak.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clement Beaune ve čtvrtek připustil, že britští občané možná budou potřebovat vízum pro návštěvy zemí Evropské unie přesahující tři měsíce, ať už pracovní či jiná. Podle ministra se tato otázka stále projednává.

Tři sporné oblasti

Většina ze stovek stran textu nové smlouvy je dojednaná, strany ale zatím neumí najít kompromis v trojici sporných bodů: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením budoucích sporů a rybolovných právech.

Londýn stojí o plný přístup na jednotný unijní trh, podle EU však v takovém případě musí Británie sladit s blokem svá pravidla pro hospodářskou konkurenci, aby její firmy neměly například v důsledku státní podpory vůči těm evropským na jednotném trhu výhodu. V otázce rybolovu se pobřežní státy sedmadvacítky snaží za podpory ostatních zemí zajistit pro své rybáře zachování dosavadních práv na lov v britských vodách, Británie však chce výhodnější kvóty pro své lodě.