Rouhání viní z vraždy jaderného fyzika Spojené státy a Izrael, Írán hrozí odvetou

Události: Zabití šéfa íránského jaderného programu (zdroj: ČT24)

Íránský prezident Hasan Rouhání obvinil z vraždy prominentního íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha Spojené státy a Izrael a stejně jako duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí pohrozil odvetou. Teherán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby vraždu odsoudila a aby podnikla kroky proti pachatelům. Íránský vyslanec u OSN upozornil, že Teherán si vyhrazuje právo podniknout „veškerá nezbytná opatření“. Generální tajemník OSN António Guterres podle svého mluvčího vyzval ke zdrženlivosti a zdůraznil potřebu vyhnout se krokům, které by vedly k eskalaci napětí v regionu. Člen izraelské vlády Cachi Hanegbi prohlásil, že neví, kdo Fachrízádeha zabil.

„Bezohledné ruce globální arogance, jejímž žoldákem je uzurpátorský sionistický režim, jsou potřísněny krví syna tohoto národa,“ uvedl Rouhání v prohlášení, které zveřejnil jeho úřad. Íránští politici výraz „globální arogance“ používají pro Spojené státy a termín „uzurpátorský sionistický režim“ pro Izrael.

Fachrízádeh měl podle západních tajných služeb na starosti tajný íránský jaderný program. Rouhání ho označil za „mučedníka“ a zdůraznil, že jeho smrt nezastaví úspěchy Teheránu. Izrael pak obvinil, že se v Íránu snaží vyvolat chaos. Rouhání také řekl, že Írán „ve vhodnou chvíli“ zareaguje, citovala ho agentura Reuters.

Alí Chameneí vybídl k potrestání těch, kteří vraždu zosnovali a provedli. Neuvedl ale, kdo by to měl být. O Fachrízádehovi hovořil jako o prominentním a význačném jaderném vědci.

Izraelský ministr neví, kdo fyzika zabil

Íránský vyslanec u OSN uvedl, že existují „vážné známky“ toho, že za vraždu je zodpovědný Izrael. „Írán si vyhrazuje právo podniknout veškerá nezbytná opatření k ochraně svých lidí a k zabezpečení svých zájmů,“ napsal podle Reuters v dopisu pro Guterrese a Radu bezpečnosti OSN. Varoval rovněž před jakýmikoli nezodpovědnými kroky ze strany Spojených států a Izraele vůči Íránu, a to „zejména během zbývajícího období současné administrativy USA“.

Izraelský ministr pro záležitosti židovských osad Cachi Hanegbi prohlásil, že netuší, kdo íránského fyzika zabil. „Nevím, kdo to udělal. A není to tak, že nemluvím, protože mne váže zodpovědnost. Opravdu to netuším,“ prohlásil Hanegbi, který patří k vládní straně Likud a je považován za premiérova blízkého spolupracovníka. Je zatím jediný, kdo se v Izraeli k věci vyjádřil.

Podle zprávy izraelského televizního kanálu N12, na kterou se odvolává agentura Reuters, ale uvedl Izrael v pohotovost svá diplomatická zastoupení na celém světě. Židovský stát byl podezírán z vražd vědců před deseti lety, kdy panovalo napětí kolem íránského jaderného programu. Páteční čin nesl znaky pečlivě naplánovaného přepadení ve vojenském stylu, uvedla agentura AP.

Reuters: Vražda hrozí konfrontací mezi Íránem a jeho nepřáteli

Fachrízádeh podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl. Útok na auto s Fachrízádehem a jeho ochrankou se odehrál ve městě Ábsard východně od Teheránu. Svědci nejprve slyšeli výbuch a pak střelbu. Kromě Fachrízádeha byli zraněni i jeho strážci.

Agentura Reuters napsala, že do Perského zálivu tento týden jen několik dní před smrtí předního jaderného vědce připlula americká letadlová loď USS Nimitz. Americké námořnictvo v sobotu uvedlo, že její vyslání s žádnou konkrétní hrozbou nesouvisí.

Smrt Fachrízádeha by mohla vyvolat konfrontaci mezi Íránem a jeho protivníky v posledních týdnech vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, napsala agentura Reuters. Zároveň může zkomplikovat jakékoli úsilí nově zvoleného prezidenta Joea Bidena o zmírňování amerických sankcí proti Íránu, které zahájil už Barack Obama.