Na Sinaji se zřítil vojenský vrtulník. Mezi osmi oběťmi je i česká rotmistryně

Zpravodaj ČRo Macháček v Událostech, komentářích: Podle dosavadních informací šlo o technickou závadu (zdroj: ČT24)

Na Sinajském poloostrově ve čtvrtek spadl vrtulník mnohonárodnostních sil. Informovala o tom mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), k níž vrtulník patřil. Jednou z osmi obětí nehody je rotmistryně Michaela Tichá, uvedla Armáda ČR. O život přišlo také šest Američanů a jeden Francouz. Podle dosavadních informací šlo o nehodu.

Tichá je první Češkou, která zahynula při zahraniční misi. Narodila se v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji.

Rodině i blízkým zesnulé vyjádřili upřímnou soustrast prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Nejhlubší smutek“ a kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo i izraelské ministerstvo zahraničí.

Jeden člen mise – Američan – neštěstí přežil a byl letecky přepraven do nemocnice. Agentura AP citovala izraelského úředníka, který si přál zůstat v anonymitě a podle kterého byl zraněný přepraven do izraelského města Ejlat.

Zřejmě šlo o nehodu

MFO zahájila vyšetřování, v této chvíli podle ní vše nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu. Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček v Událostech, komentářích řekl, že podle dosavadních informací byla příčinou pádu zřejmě technická závada. Podle MFO se vrtulník zřítil nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch.

Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž se zřítil lehký vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova a v jehož blízkosti probíhá námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií. Agentura AP citovala egyptského úředníka, podle kterého se vrtulník zřítil do Rudého moře mimo egyptské teritorium.

MFO hlídá mírovou dohodu mezi Egyptem a Izraelem

MFO na Sinaji dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Zřízena byla v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled na Sinaji. Mise má přes 1100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. 

Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo třináct. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt. Mezinárodní síly hlídají oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi i místní sekce teroristického Islámského státu.