Turecko je znovu ve sporu s Řeckem kvůli průzkumné lodi. Ankara dostala od EU ultimátum

Horizont ČT24: Manévry ve Středomoří. Turecko znovu ve sporu s Řeckem (zdroj: ČT24)

Do sporné oblasti ve Středozemním moři se vrátila turecká průzkumná loď Oruç Reis, která hledá ložiska ropy. Krok vadí nejen dotčeným Řekům, ale ohradily se i další státy Evropské unie. Německý ministr zahraničí Heiko Maas uvedl, že počínání Ankary je „víc než jen nepříjemnost“. Šéf evropské rady Charles Michel chování Turecka odsoudil a dal mu ultimátum do prosince. Pokud země přístup nezmění, EU na ni může uvalit sankce.

Bez účasti šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella pobývajícího v karanténě v pátek summit Evropské unie probíral aktuální zahraničněpolitická témata. Unijní lídři na návrh Řecka a Kypru odsoudili obnovený těžební průzkum Turecka ve východním Středomoří.

„Odsuzujeme jednostranné provokace Turecka,“ prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Dodal, že Ankara má čas změnit svůj přístup do prosince, kdy političtí vůdci unijních zemí zváží případné další kroky na příštím summitu. Hrozit můžou sankce, což potvrdilo i francouzské ministerstvo zahraničí.

Průzkumná turecká loď Oruç Reis pátrající po ložiscích ropy nyní operuje ve sporné oblasti kolem řeckého ostrova Kastelorizo. Ten leží jen asi tři kilometry od tureckého pobřeží, Atény jej ale označují za součást řeckého pevninského šelfu, a tedy za své výsostné vody.

Oruç Reis se plavila oblastí už letos v létě, později však odplula do tureckého přístavu. Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského ale bylo zřejmé, že konflikt nadobro vyřešený není. Podle něj turecká strana už od začátku uváděla, že loď podstoupí údržbu a do sporných míst se vrátí.

„Turecko si vyhrazuje práva poslat svojí průzkumnou loď do těchto sporných vod. Řecko, ale třeba i Německo popisují, že se Turecko uchyluje k jednostranným akcím, a mluví o provokacích,“ řekl Černohorský s odkazem na slova německého ministra zahraničí Heika Maase.

Ten uvedl, že se Turecko „uchýlilo k další provokaci a zmařilo tím dříve odsouhlasenou snahu o dialog. Je to více než rozčilující, a to i pro nás, kteří jsme v roli prostředníků“.