Rusko a Čína byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva. Rozhodnutí odejít bylo správné, reagovaly USA

Horizont: Čína a Rusko členy UNHCR (zdroj: ČT24)

Čína a Rusko byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), neuspěla naopak Saúdská Arábie. Pro spravedlivé zastoupení zemí má v radě každá část světa zajištěný určitý počet křesel. Asijsko-pacifický region byl jedinou skupinou, v níž museli kandidáti skutečně soutěžit, protože jich pět soupeřilo o čtyři křesla. Právě do tohoto regionu patří Saúdská Arábie.

Každý rok se část 47členné rady obmění. Letos byly nově zvoleny také Pobřeží Slonoviny, Gabon, Malawi, Kuba, Bolívie, Uzbekistán, Francie a Velká Británie. Své členství obhájily Senegal, Nepál, Pákistán, Ukrajina a Mexiko. Nové funkční období započne prvního ledna 2021 a potrvá tři roky.

Když se o členství v radě ucházela Saúdská Arábie v roce 2016, získala 152 hlasů, v úterý pro ni však zvedlo ruku jen 90 států, což představuje čtyřicetiprocentní pokles. O 20 procent méně hlasů než v roce 2016 získala také Čína. Obě země si právě kvůli svému postoji k lidským právům vysloužily mezinárodní kritiku.

Čínu Západ nedávno odsoudil za potlačování práv ujgurských muslimů v provincii Sin-ťiang a postoj k prodemokratickým protestům v Hongkongu, který je pod čínskou správou. Rusko bylo znovuzvoleno poté, co před čtyřmi lety nedokázalo kvůli chybějícím dvěma hlasům obhájit mandát.

Pompeo: Zvolení Číny, Ruska a Kuby potvrzuje, že americký odchod byl správný

USA se rozhodly z rady odejít, a to v polovině svého mandátu v roce 2018. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová tehdy řekla, že orgán, který má dohlížet na dodržování lidských práv ve světě, není hoden svého názvu, a dodala, že rada si tropí z lidských práv posměch. Haleyová kritizovala především „chronickou zaujatost“ této instituce proti Izraeli.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo úterní hlasování komentoval na Twitteru slovy, že zvolení Číny, Ruska a Kuby do Rady OSN pro lidská práva potvrzuje, že rozhodnutí USA z této instituce odejít bylo správné.

Česká republika je členem rady na funkční období 2019 až 2021. Předtím byla zastoupena už dvakrát.