Babiš jednal v Bruselu o migraci i covidu, žádal lepší komunikaci epidemiologů

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho protějšci z visegrádské čtyřky jednali s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Zabývali se tématy pandemie koronaviru, migrace a rozpočtu. Slovenského premiéra Igora Matoviče zastoupil předseda polské vlády.

Podle českého premiéra politici s předsedkyní probrali vývoj pandemie covidu-19 a objednávky na vakcínu. Babiš prý apeloval na to, aby spolu epidemiologové v rámci EU lépe komunikovali, hlavně ohledně hospitalizace a léčení nakažených.

Bavili se také o schvalování rozpočtu a vyjednávání o takzvaném Plánu na podporu oživení Evropy.

Studio ČT24: Andrej Babiš po jednání s von der Leyenovou (zdroj: ČT24)

Na programu jednání byla také migrace a návrh nového azylového a migračního sytému. Visegrádské čtyřce jde především o to, aby Unie lépe bojovala proti pašerákům. Bavili se také o takzvaných hotspotech a legálních statusech migrantů.

Šéf českého kabinetu také ocenil, že unijní návrh neobsahuje povinné kvóty pro přijímání uprchlíků, zároveň ujistil, že se Česká republika bude finančně na řešení migrační krize podílet i nadále. Připomněl například české zapojení do projektů na aktivní zastavení migrace v Maroku a v Libyi.