Zaměstanci soukromých laboratoří ve Francii stávkují. Vadí jim obrovská míra přesčasů

Ve Francii ve čtvrtek vstoupily do stávky stovky zaměstnanců soukromých laboratoří, které provádějí testy vzorků kvůli koronaviru. Stěžují si hlavně na obrovské množství přesčasů, nedostatek lidí v provozech a na obrovskou míru stresu vyplývající ze stále vyšší poptávky po testování na covid-19, uvedla agentura Reuters.

Protest zastřešuje odborový svaz CGT, který tvrdí, že stávka v některých městech testování zcela zastaví. Pokud majitelé laboratoří nepřistoupí na požadavky, které zahrnují růst platů a personální posily, může se prý stávka protáhnout.

Už ve středu vstoupili do stávky pracovníci přibližně dvaceti odběrových míst zajišťujících testy v jižní Francii. „Jsme u konce svých sil. Nadávají nám a někdy na nás i fyzicky útočí. A tempo je naprosto nelítostné,“ citoval Reuters člena CGT a pracovníka laboratoře na předměstí Paříže Pascala Boudeaua.

V Paříži, Marseille, Bordeaux či Toulouse vyšlo do ulic více než deset tisíc lidí, kteří protestovali proti úsporným plánům podniků, jež i kvůli koronavirové krizi oznamují snižování počtu zaměstnanců. Podle agentury AFP od března oznámilo chystanou restrukturalizaci téměř 400 firem, které celkem zruší skoro šedesát tisíc pracovních míst.

Události ČT: Vývoj pandemie ve Francii (zdroj: ČT24)

Za čtvrtek hlásí Francie „rekord“

Ve Francii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, od začátku srpna roste denní počet případů nákazy koronavirem. Francie zaznamenala ve čtvrtek opět rekordní počet nových případů koronaviru. Za uplynulý den se nákaza prokázala u 10 593 lidí, což je nejvíce od začátku epidemie.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran  řekl, že aktuálně v zemi připadá 84 nakažených na sto tisíc obyvatel. Ještě na konci srpna to bylo 50 infikovaných na sto tisíc obyvatel, na konci července pouhých deset. Nejčastěji podle Vérana dochází k přenosu nákazy uvnitř rodiny.

Ministr dále připomněl, že strategie vlády stojí na čtyřech pilířích: dodržovat hygienické návyky, testovat obyvatelstvo, regionální omezení a chránit seniory.