Požáry v Kalifornii zabily další tři lidi, plameny sužují i státy Oregon a Washington

Události: Požáry v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Při požáru v severní Kalifornii zahynuli další tři lidé. Letošní bilance řádění živlu v nejlidnatějším státě USA tím stoupla na jedenáct. Oběti byly nalezeny v okrese Butte severně od hlavního města Sacramenta, sdělil místní šerif Kory Honea. V oblasti shořelo či bylo poškozeno na dva tisíce domů. Požáry sužují i státy Washington a Oregon.

Shluk požárů v severní Kalifornii, jehož ohnisko je zhruba tři sta kilometrů severně od San Francisca, se během středy rychle rozšířil a přiměl k evakuaci tisíce lidí. Podle hasičů bylo poškozeno či zcela zničeno dva tisíce budov.

Dosud neidentifikovaná těla se nacházela na dvou místech, sdělil ve středu večer místního času (nad ránem SELČ) šerif Honea. 

Okres Butte se nachází poblíž horského města Paradise, které bylo v listopadu 2018 téměř celé zničeno požárem známým jako Camp Fire. Na 85 lidí tehdy zahynulo a desetitisíce obyvatel přišly o střechu nad hlavou.

Požáry letos spálily rekordně velkou plochu

S celkem 28 většími požáry v Kalifornii ve středu zápasilo na 14 tisíc hasičů. V úterý překonal stát svůj smutný rekord, když tam za letošní sezonu požárů lehlo popelem přes 9308 kilometrů čtverečních porostu. Plocha spálené půdy se od té doby dále zvětšila a již překonala hranici deseti tisíc kilometrů čtverečních, uvedla agentura DPA.

S plameny se potýkají také další státy na tichomořském pobřeží USA, Washington a Oregon. V Oregonu ve středu na několika místech lehly popelem úhrnem stovky domů, guvernérka státu v této souvislosti varovala před „největší ztrátou na životech a majetku“ v dějinách státu.